Ny maktstrid i Botkyrka efter ABF-affären – M kan ta hjälp av Nyans

Publicerad 2023-08-28

Stina Lundgren.

Efter härvan kring ABF och Socialdemokraterna i Botkyrka försöker Moderaterna nu ta över makten i kommunen.

Samtal ska föras med samtliga partier och M utesluter inte att även förhandla med det kontroversiella partiet Nyans.

– Vi vill sätta stopp för den här soppan, säger lokala M-toppen Stina Lundgren.

I helgen tog den politiska härvan i Botkyrka nya vändningar när Socialdemokraterna sparkade ut Centerpartiet ur det lokala styret.

Anledningen ska vara samarbetssvårigheter.

Nu gör Moderaterna i Botkyrka en framryckning och kommer att försöka skapa ett nytt lag som kan ta makten från minoritetsstyret S, MP, KD och L, vilket Mitt i var först med att rapportera.

– Vi är öppna för samtal och kommer att samtala med alla partier som vill ha ett nytt, tryggt styre. Ett styre som prioriterar rätt i stället för att ha den lekstuga som är nu. Vi ville ge Emanuel Ksiazkiewicz (S) en chans för att se vad han kunde rädda upp i den här härvan, säger Moderaternas gruppledare i Botkyrka, Stina Lundgren, till Aftonbladet.

– Men nu när man ändå väljer att sparka en del av styret så förstår man att det är fortsatta problem i mittenminoriteten. Då känner vi att Botkyrkaborna förtjänar mer. Det har gått ett år sedan valet, nu får det vara nog.

Det var i januari som S-toppen Ebba Östlin röstades bort vid ett medlemsmöte under kuppartade former.

ABF Botkyrka.

Enligt Ebba Östlin och hennes falang i partiet var ABF Botkyrka drivande i omröstningen efter att kommunen, med Ebba Östlin vid rodret, beslutat att stänga flera ABF-fritidsgårdar på grund av att de pekats ut som tillhåll för kriminella.

Nu har Moderaterna i Botkyrka alltså fått nog och vill locka över partier i kommunen för att bilda en ny majoritet i kommunen. Planen är att föra samtal under de närmsta veckorna för att kunna presentera ett alternativ lagom till kommunfullmäktigemötet i september.

M bär endast 10 av 75 mandat i kommunen och kommer därför att behöva samla en bred koalition av olika partier.

– Vi vill sätta stopp för den här soppan, säger Stina Lundgren.

Lokalt har det kontroversiella partiet Nyans ett mandat i kommunfullmäktige. Moderaterna kommer att prata med alla, även Nyans, i sina försök att bilda majoritet.

– Vi pratar med alla.

Stina Lundgren säger att möten är inbokade, med vilka partier vill hon inte avslöja.

Även om Nyans ska kontaktas och samtal hållas, ser hon det som att det kan bli svårt att komma överens med partiet, som bland annat vill att muslimer skall erkännas som en nationell minoritetsgrupp i grundlagen och att islamofobi får en egen brottsrubricering.

– Jag har svårt att se ett samarbete med Nyans eftersom våra värderingar ligger väldigt, väldigt långt ifrån varandra. Därför har jag svårt att se att de kan komma överens om en moderat politik.