Stor trötthet och frustration i poliskåren

Boel Holm/TT

Publicerad 2023-10-24

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow. Arkivbild.

Skjutningar, sprängningar och mord. Den blodiga våldsvågen ger polisen liten chans till vila och det börjar märkas.

– Det är ansträngt. Det är inte ett maratonlopp, det är ett ultramaraton, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow.

”Jenny” jobbar egentligen i polisens Region Nord men den senaste tiden har hon ofta varit längre söderut. Botkyrka, Uppsala, Södertälje. Dessutom har hon förstärkt på andra orter i regionen. Kommenderingarna har avlöst varandra och hon kan inte på rak arm säga hur många gånger hon varit i väg.

– Till en början är det klart att man vill åka med och hjälpa till. Men nu märks det på hemmaplan att vi har svårt att återhämta oss och svårt att täcka våra egna behov.

– Man känner sig trött. Även om man har sovit tio, elva, tolv timmar så är man helt slut när man vaknar.

Hon har precis kommit tillbaka från Uppsala, en kommendering med kort varsel. På fredagskvällen fick hon veta att hon skulle åka ner på söndagen.

Restid ett problem

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow jämför situationen med ett ultramaraton. Hon har pratat med förbundets regioner och bilden är samma i hela landet. Tröttheten är stor. Lösningen ser man dels i att komma överens med arbetsgivaren om restiden. Till exempel bör fridagar, som är inlagda för att säkra veckovila enligt arbetstidslagen, inte användas för resor i tjänsten.

– Restid är ett problem. Man reser på fridagar och får ekonomisk ersättning för det och så är man borta och jobbar och reser hem igen på en fridag. Det där måste vi komma till rätta med eftersom det är så många kommenderingar. När man kommer hem vill man ju vila, inte jobba.

Men även de som jobbar i Stockholm och inte har restid drar ett tungt lass, understryker hon.

– Till exempel tekniker och regionala insatsledare, såna det inte finns så många av sliter väldigt hårt och de har svårt att få återhämtning.

Hindra nyrekryteringen

I längden blir det inte bara slitsamt att vara borta från familjen och med bristen på återhämtning. Det finns också ett dåligt samvete och frustration över brottsförebyggande arbete som uteblir och utredningar som blir liggande, säger Katharina von Sydow.

Hon tycker att det är både förståeligt och självklart att Polismyndigheten just nu prioriterar det grova våldet, men önskar att man varit tillräckligt många för att kunna sköta det brottsförebyggande arbetet samtidigt.

– Det som inte hinns med drabbar ju det långsiktiga arbetet med att hindra nyrekryteringen. Det spelar ingen roll att polisarbetet är framgångsrikt när det finns en alldeles för stark ström av unga män och barn som vill komma in i den kriminella miljön. Här behöver även fler aktörer i samhället involveras.

Polisen Jenny pekar på att varje gång man ska fylla hålen på ett ställe uppstår nya på ett annat.

– Det känns som om vi har jättestora problem hemmavid, men att det glöms bort. Man ser det stora problemet som är nere i Stockholm, men inte problemen som uppstår när man skickar poliser från andra orter. Skickar du fyra poliser från Luleå är de ju fyra poliser kort där.

Följ ämnen i artikeln