Fick i uppgift att sparka receptionist: ”För tjock”

Härskartekniker och sexism på Nordic Wellness

Uppdaterad 2023-11-16 | Publicerad 2023-11-15

Sara sökte sig till Nordic Wellness för att hon älskade gymvärlden.

Nu går hon aldrig mer dit.

– Jag börjar nästan gråta när jag pratar om det.

200 sekunder kan i dag avslöja missförhållanden som innefattar härskartekniker och sexism på Sveriges största gymkedja.

29 anställda i olika städer vittnar om offentliga utskällningar utan grund, sexism och personangrepp. En av dem vi pratat med är ”Sara”, som jobbade som platschef på ett av Nordic Wellness gym.

– Jag vet inte hur många gånger jag har gråtit på jobbet. Stressen att någon ska komma och ”sätta dit dig” gör att man till slut inte pallar, och bara bryter ihop.

Nordic Wellness är en av Sveriges största gymkedjor. På deras hemsida utlovar de roligt på jobbet samtidigt som man får vara med och bidra till ett friskare Sverige.

”Halshuggen på plats”

Det var det som lockade ”Sara” att söka.

– Det kändes som en ”innegrej” och jag var stolt när jag fick jobbet som platschef. Nordic Wellness är en stor kedja alla vet om, vilket kändes coolt.

Stämningen var till en början god, men efter bara någon vecka fick Sara sin första utskällning på jobbet, inför andra medlemmar och anställda.

Den gången var det för att en hantel låg på marken i stället för i sin ställning.

– Då blir man halshuggen på plats, för att man inte sett helheten, man har blivit hemmablind och borde sluta eller byta gym.

I Nordic Wellness uppförandekod står det att företaget har nolltolerans mot alla typer av mobbning.

Receptionist skulle sparkas

Sara stannade kvar på Nordic Wellness för hon gillade sina kollegor. Men gliringarna om utseende eller hennes arbetsinsats tärde på henne.

– Han sa till mig att jag har en liten rumpa och borde träna den lite mer. Sedan beställde han in mer rumpmaskiner, just för att han gillar när tjejer tränar rumpa, säger Sara om en chef.

Men det som fick bägaren att rinna över var när en chef kom in och sa att hon måste sparka sin receptionist – för att hon var för tjock.

– Jag blev förbannad. Det var den dagen jag började gråta på jobbet.

Hon är långt ifrån ensam. Många av dem Aftonbladet pratat med har antingen upplevt eller sett kollegor utsättas för personangrepp, kommentarer om utseende och sexism.

En chef ska ha sagt till en anställd att hon var väldigt ”inbjudande” när hon hon gick omkring på gymmet och därför skickade fel signaler till medlemmar.

– En i ledningen sa till receptionisten: ”Det hade varit bra om du var lite snyggare när du står och pratar” och ”ska du ha någon lön eller?”

”De äter unga människor”

En kvinna blev anställd som mellanchef, men valde att sluta när hon såg hur företaget behandlade sina anställda.

– De äter unga människor. Vi har ett ansvar för den här unga generationen som går in på arbetsmarknaden, och de bara tuggar sönder folk.

I Nordic Wellness uppförandekod står det att företaget har nolltolerans mot alla typer av mobbning, trakasserier eller annan kränkande särbehandling på någon av Nordic Wellness arbetsplatser och klubbar.

– Jag skulle säga att det kan vara hälsobranschens största luftslott. Jag tycker det är avskyvärt att ha ett så stort samhälleligt ansvar och inte prestera bättre. Det är så sorgligt, det är många som far illa.

”Folk har alltid tyckt saker”

Nordic Wellness grundare och vd Magnus Wilhemsson säger han att han inte känner igen anklagelserna.

– Det här bolaget är 26 år och folk har alltid tyckt saker, säger han när Aftonbladet når honom på telefon.

Han vill inte ställa upp på en bandad intervju men återkommer sedan i mejl och säger att han tar allvarligt på anklagelserna.

Läs hela svaret här.

Följ ämnen i artikeln