Uppgifter: Nordic Wellness kameraövervakar personal

Publicerad 2023-11-17

Nordic Wellness kameraövervakar sin personal, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Anledningen är att personalen inte ska ”slappa” på jobbet.

– Min chef uppmanade mig att kolla så receptionisterna inte satt ner på en stol, säger en platschef till Aftonbladet.

Efter 200 sekunders avslöjande om omfattande brister på gymkedjan Nordic Wellness har det strömmat in berättelser till redaktionen.

Mängder av anställda vittnar om sexism, personangrepp och offentliga utskällningar av personer i ledningen.

Nu kan Aftonbladet avslöja att ledningen uppmanar platschefer att övervaka sin personal i det interna kameraövervakningssystemet.

– Vi uppmanades att övervaka, speciellt ny personal, för att se till om de sköter sitt jobb. Om de inte gjorde det skulle vi i princip hota dem med att kameraövervakning fanns, säger en person som har arbetat som platschef i Stockholmsregionen nyligen.

Hur kändes det att övervaka din personal?

– Det kändes inte bra. Jag vågade inte konfrontera min chef om det, för då skulle jag bli sparkad. Jag bara lydde.

Flera platschefer runt om i landet vittnar om samma sak. En berättar att poängen var att man skulle se om receptionisterna gjorde ett tillräckligt bra jobb, eller att de inte slappar.

Meddelande som gått ut till Nordic Wellness klubbar efter Aftonbladets publicering.

– Man får inte ha stol bakom kassan, receptionisterna får inte sitta bakom kassan. Då kan de ringa och säga: Varför sitter din receptionist på en stol?

Efter avslöjandet: Ändrar rutiner

En annan källa säger:

– Man går in och kollar personal på kamerorna. Kollar all personal, om de sitter ner, kollar i telefonen eller om man släpper in kompisar.

Efter Aftonbladets avslöjande har Nordic Wellness skickat ut ett mejl.

Där skriver de att det finns rutinlistor ute på klubbarna – där det kan förekomma att kamerorna ska kollas med jämna mellanrum.

”Här behöver klubbarna se över om så är fallet samt ta bort detta avsnitt.”

IMY: ”De är i beroendeställning”

Företag får inte kameraövervaka sin personal.

Företag får sätta upp kameror på en arbetsplats till exempel för att förebygga brott som snatteri eller liknande.

– Men om man sedan använder kameraövervakningen för att kontrollera hur långa raster personalen tar eller liknande har man gått över syftet med kameran från början, vilket inte är tillåtet, säger Sarah Bodlander, jurist på Integritetsmyndigheten.

Hon vill inte uttala sig om Nordic Wellness specifikt, men lyfter fram att personal har ett starkt intresse av att inte bli övervakade.

– De står i beroendeställning till sin arbetsgivare. Att bli filmad av sin arbetsgivare på sin arbetsplats är ett intrång i den personliga integriteten.

Nordic wellness: Bara en gång

Nordic wellness VD Magnus Wilhelmsson har återkommit till Aftonbaldet. Han säger att ledningen tar starkt avstånd till all övervakning från personalen.

”Vi kameraövervakar inte medarbetare och uppmanar inte till detta på våra gym. Vi vet att en chef agerat felaktigt i detta avseende. Denna person är inte längre anställd hos oss och ledning tar starkt avstånd från sådant beteende.”

Han skriver att gymkedjan har kamerabevakning av säkerhetsskäl och för medarbetarnas säkerhet, och att medarbetarna är informerade om detta.

”Vi vet även att många medarbetare känner en trygghet i att det finns kameror, om det skulle uppkomma en obehaglig eller hotfull situation.”

Magnus Wilhelmsson har inte återkommit med svar gällande meddelandet som skickats ut gällande kameraövervakningen.

Följ ämnen i artikeln