Räddades undan rasmassorna: ”Vill byta plats med min dotter”

Uppdaterad 2021-01-01 | Publicerad 2020-12-31

Odd Steinar Sörengen hus kollapsade över honom.

Han räddades av en helikopter – men hans sambo och 13-åriga dotter befaras vara kvar under rasmassorna.

– Om de är borta hoppas jag att det gick fort, säger han till VG.

Vid 4-tiden i onsdags vaknade Odd Steinar Sörengen av att hans dotter och sambo rusade in i hans sovrum och skrek att de måste ut. Därefter kollapsade huset över dem, rapporterar VG.

Odd Steinar räddades av en helikopter och vårdas nu på sjukhus. För VG berättar han att hans dotter och sambo befaras vara kvar under rasmassorna.

– Jag skulle gärna ha velat byta plats med min dotter, så hon skulle vara i säkerhet. Jag är väldigt orolig. Hon är 13 år och har hela livet framför sig. Om de är borta hoppas jag att det gick snabbt, säger han till VG.

När Odd Steinar vaknade av dottern och sambons skrik trodde han att huset brann.

– När jag är på ett av de sista trappstegen hör jag ett väldigt bullrande ljud. Sedan kollapsar huset, säger han.

Helikopterbilder tagna över det drabbade området.

”Värsta dagen i mitt liv”

Därefter klämdes han fast under rasmassorna och ytterligare ett ras inträffade. Det gjorde att Odd Steinar fördes närmare en öppning och kunde klättra ut på taket.

Efter ett par timmar kom en helikopter och hovrade över det raserade grannskapet. Odd Steinar hissades upp och vidare till sjukhus. Då hade han en kroppstemperatur på 30 grader. Han har klarat sig utan allvarliga skador.

Nu väntar han på livstecken från sin dotter och sambo.

– Jag ger inte upp, jag förstår att prognoserna ser dåliga ut. Det är väntan som är värst. Att de inte gått att nå ännu, gnager väldigt mycket, säger han.

Samtidigt som Odd, hans dotter och sambo saknades sökte hans svärmor Britt och svägerska Åse-Lill förtvivlat svar på om deras kära överlevt.

– Det är den värsta dagen i mitt liv, sa Britt till VG när hon letade efter Odd, sin dotter och sitt barnbarn utanför evakueringshotellet.

Därefter fick hon samtal om att Odd hittats och var förd till sjukhus.

Gravid kvinna och 2-åring saknas

Över ett dygn har gått sedan jordskredet inträffade i norska Gjerdrum. Över 1 000 personer har evakuerats, nio hus rasat och fler väntas kollapsa. Enligt polisen saknas fortfarande tio personer. Enligt TV2 saknas en familj med en man, gravid kvinna och en 2-årig flicka.

En omfattande insats pågår med helikoptrar, värmekamera och drönare.

– Vi fokuserar på att hitta och rädda liv och har fortfarande hopp om att göra det, säger polisens insatsledaren Roger Pettersen, under en pressträff.

ANNONS