Kamp mot klockan efter skred i Norge – fler hus riskerar rasa

Barn och gravid kvinna bland de saknade

Uppdaterad 2021-01-02 | Publicerad 2020-12-31

Tio personer saknas fortfarande och befaras vara fast under rasmassorna efter norska skredet.

Hus har rasat upp emot 400 meter.

Bland de saknade finns ett 2-årigt barn och en gravid kvinna, enligt TV2.

– Vi fokuserar på att hitta och rädda liv, säger polisens insatsledaren Roger Pettersen.

  • Fastnålat inlägg
    3 jan 2021
    Sophie Tanha

    Ytterligare två döda personer har nu identifierats.

    Den ena är tvååriga Alma Grymyr Jansen, vars pappa Bjørn-Ivar Grymyr Jansen identifierades tidigare i dag. Båda två hittades i går, den 2 januari.

    Den andra personen är Marius Brustad, 29 år, som hittades den 3 januari.

    Det rapporterar VG.

Här liverapporterar vi om det senaste kring jordskredet i Norge

  • Sophie Tanha
    4 jan 2021

    Sökningen efter de människor som fortfarande saknas efter jordskredet har fortsatt under natten.

    - Det finns fortfarande hopp om att insatsen i natt kommer att ge resultat, säger insatschefen Gisle Sveen till VG.

  • Love Isakson Svensén
    3 jan 2021

    Ytterligare två personer som tidigare har hittats döda i rasmassorna har identifierats av norsk polis. Dessa är:

    Lisbeth Neraas (född 1966) - hittades 2 januari.

    Bjørn-Ivar Grymyr Jansen (född 1980) - hittades 2 januari.

    Den 1 januari hittade man även Eirik Grønolen (född 1989) död.

  • Love Isakson Svensén
    3 jan 2021

    Där avslutas pressträffen.

  • 3 jan 2021

    Vet man identiteten på dom döda?

    My

    En av de döda har sedan tidigare identifierats, Eirik Grønolen, född 1989. Polisen är förtegen om vilka de övriga som hittats är.

    Love Isakson Svensén

Det har gått över ett dygn sedan det massiva jordskredet inträffade i Ask, Gjerdrum kommun, ett par mil utanför Oslo.

Fler än 1 000 boende har evakuerats och fortfarande saknas tio personer som befaras vara kvar under rasmassorna. I går fick polisen telefonsamtal från personer som ringde och sa att de var fast under takpannor och isolering.

– Vi har en tes om att alla tio befinner sig i rasområdet. Ett av dem är ett barn, säger polisens insatsledare Roger Pettersen under en pressträff vid 9-tiden på morgonen.

Enligt TV2 saknas bland annat en familj med en man, gravid kvinna och en 2-årig flicka.

Polisen meddelar att hus har flyttat sig upp emot 400 meter till följd av raset. Polisen betonar att det fortfarande finns hopp om att hitta överlevande, men insatsen är en kamp mot klockan.

– Vi är fortfarande i en pågående räddningsinsats, så vårt hopp är att hitta folk vid liv. Men tiden är viktig under hela insatsen. Ju längre tid som går, desto sämre blir oddsen, säger polisens insatsledare Dag Andre Sylju, till flera medier under morgonen.

Polisen försöker nu pejla de saknades mobiltelefoner för att lokalisera överlevande.

Dag Andre Sylju, polisens insatsledare på plats.

Risk för fler husras och skred

Det omfattande räddningsarbetet fortsätter med helikoptrar, drönare och värmekameror. Rasområdet har delats in i olika zoner. Men omständigheterna på platsen försvårar insatsen. Endast helikoptrar har kunnat användas i sökandet, eftersom området ännu inte är säkrat för att kunna gå in i till fots eller med fordon. Samtidigt befarar polisen att fler hus kommer att rasa och att det kan finnas risk för ytterligare skred.

– Experterna som undersökt området har sagt att jordskredet fortfarande i rörelse. Det finns fortfarande byggnader precis vid kanten av ravinen och som vi faktiskt hade förväntat oss skulle kollapsa under natten, säger han.

Svåra väderförhållanden

Under natten räddades en hund från ett av de raserade husen med hjälp av värmekamera och helikopter. Polisen meddelade under morgonen att sökinsatsen i det innersta området, röda zonen, har avslutats.

– Det är fortfarande inte möjligt att ta sig in i området med manskap till fots. Vi har hissat ner personal från försvaret och en hundförare från polisen på en byggnad i rasområdet. Det har dessvärre inte gett resultat, säger Dag Andre Sylju.

Mörker och dåligt väder försvårar arbetet som kommer att pågå åtminstone hela torsdagen.

– Vi har utmaningar gällande ljuset. Det gör arbetet krävande, men vi gör vad vi kan utifrån de villkor och förutsättningar vi har, säger han.

Insatsledare Roger Pettersen på en presskonferens på torsdagsmorgonen.

”Skjut inga fyrverkerier”

Polisen uppmanar invånare i Gjerdrum att inte skjuta raketer och fyrverkerier före klockan 23 på nyårsafton. Polisen undersöker om de går att snabbt införa ett fyrverkeriförbud i området.

– Det riskerar att störa räddningsinsatsen eftersom vi just nu bara söker från luften. Vi har beslutat att pausa arbetet med helikoptrar och drönare mellan klockan 23 och 01 på grund av säkerhetsrisken, säger insatsledare Roger Pettersen.

Sverige skickar hjälp till Norge

MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap, skriver i ett pressmeddelande att myndigheten tagit emot en begäran om stöd från Norge.

En nationell förstärkningsresurs för urban sök- och räddning, NUSAR, har skickats från räddningstjänsten Storgöteborg. Specialutbildad personal ska söka efter saknade personer och säkra byggnader. Styrkan består av en styrkeledare, sex brandmän, en teamledare och en samverkansperson, skriver räddningstjänsten på sin hemsida.

– De är specialister som ska hjälpa oss i sökandet. Vi är väldigt tacksamma för stödet från våra nordiska vänner, säger norska polisens insatsledare Roger Pettersen.