Här är pansarskotten som Ukraina vill ha från Sverige

Publicerad 2022-02-24

Här är brittisk-svenska anti-tank-vapnet som Ukraina hoppas att Sverige ska exportera.

Från regeringen är responsen hittills ljummen – och bland oppositionens försvarspolitiker finns en oro att byråkratin ska ta för lång tid.

– Kriget riskerar att vara över innan vi är klara med beredningen, säger en politiker i försvarsutskottet.

Vapensystemet som utvecklats av Saab kallas av svenska försvaret för Robot 57 – men utomlands går den under namnet NLAW.

Det handlar om en lätt handhållen pansarvärnsrobot som med ett skott kan förstöra en stridsvagn.

Enligt flera källor till Aftonbladet är NLAW ett av de defensiva vapen som Ukraina meddelat svenska myndigheter att man vill ha hjälp med för att hejda den ryska invasionen.

– Systemet har använts med framgång under de senaste dagarna och det har hittills exporterats i drivor av Storbritannien till Ukraina, säger en svensk försvarspolitiker till Aftonbladet.

 Robot 57 som utomlands går under namnet NLAW.

”Massiva artilleriattacker”

Roboten fanns med på en lista av flera defensiva vapen som den ukrainske ambassadören läste upp under ett möte med sammansatta försvars- och utrikesutskottet på torsdagsförmiddagen, enligt Aftonbladets källor.

Andra vapentyper som nämndes var bland annat minmateriel och antiballistiska vapen.

– Ryssland invaderade mitt land i natt. Invasionen började med massiva artilleriattacker över hela Ukraina med inriktning på vår infrastruktur. Vår militär och vårt civilsamhälle gör nu allt för att slå tillbaka, sa Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk till journalister i riksdagen i förmiddags.

Ambassadören ska under mötet med de svenska politikerna har vädjat om hjälp till sitt land men när han mötte journalisterna ville han inte gå in på svensk vapenexport i detalj.

– Vi har adresserat alla länder som vi har vänliga relationer med om militärt stöd men också finansiellt och humanitärt stöd, sa Andrii Plakhotniuk som betonade att det handlar om defensiva vapen.

Enligt Aftonbladets källor ska regeringens företrädare i form av UD:s kabinettsekreterare Robert Rydberg under mötet dock framför allt ha betonat svårigheterna med att exportera vapen till Ukraina som nu befinner sig i krig.

– Att skicka krigsmateriel till ett land som befinner sig i ett väpnat krig skulle vara ett praxisbrott mot hur Sverige har agerat tidigare, sa statsminister Magdalena Andersson (S) senare under dagen från riksdagens talarstol.

Pågår beredning

Enligt svensk exportlagstiftning kan vapenexport dock tillåtas till krigförande länder i undantagsfall om det finns säkerhetspolitiska skäl till det.

M-ledaren Ulf Kristersson sa under torsdagen att regeringen måste ”ompröva sin ståndpunkt” och godkänna export av defensiva vapen till Ukraina.

– Det finns en uttrycklig förfrågan och begäran från Ukraina där de ber om den hjälpen och det vi kan bistå med tycker jag vi ska bistå med, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Enligt Aftonbladets uppgifter pågår en beredning inom flera svenska myndigheter som hanterar vapenexport och ett samlat svar till Ukraina förbereds. 

I försvarsutskottet finns dock en oro om att det är för sent när det svenska svaret kommer.

– Det här är en fråga om tid och frågan är hur länge Ukraina mäktar med att stå emot det här anfallskriget som de nu utsätts för, säger en oppositionspolitiker.

Bland riksdagens partier är det Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet som har ställt sig positiva till export av defensiva vapen till Ukraina vilket innebär en majoritet i riksdagen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.