Mysteriet med döde väskspionen löst

Publicerad 2013-11-13

Den brittiska spionen Gareth Williams hittades naken i en sportbag för tre år sedan.

Nu kan det mystiska dödsfallet ha fått en lösning.

Enligt brittisk polis låste agenten själv in sig i väskan – och dog.

För drygt tre år sedan hittades den då 31-åriga Williams hopvikt i fosterställning i en sportbag som försetts med hänglås. Sportbagen var placerad i Gareth Williams eget badkar. Trots flera undersökningar av lägenheten kunde inte polisen koppla någon misstänkt till brottet. Sedan dess har Gareth Williams varit en följetong i brittisk press.

En utbrytarkung

Men nu kan gåtan med Williams död ha fått sin lösning, skriver Daily Mail. Enligt en ny undersökning av Metropolitan police var Williams död en självförvållad olyckshändelse. Efter att ha låtit en yogaexpert klättra in i en identisk sportbag i Williams badkar, kunde polisen konstatera att det var fullt möjligt att låsa in sig själv. Enligt utredningen ska Gareth Williams dessutom ha varit en aspirerande utbrytarkung.

– Utifrån vår senaste utredning gör vi bedömningen att det är en troligare slutsats att det inte fanns några andra personer närvarande när Gareth dog, säger polisen Martin Hewitt till Daily Mail.

– Men, det saknas bevis som kan förklara alla omständigheter kring Gareths död, fortsätter han.

Tror att MI6 är inblandade

Alla är dock inte övertygade. Williams familj tror, precis som rättsläkaren som först undersökte Gareth Williams, att han blev mördad. I ett pressmeddelande skriver de att "Vi är naturligtvis besvikna på att det inte går att säga med säkerhet hur Gareth dog. Utifrån det som är känt i nuläget anser vi fortfarande att rättsläkarens utlåtande reflekterar omständigheterna kring Gareths död." 

Innan han dog arbetade Gareth Williams som kodknäckare på den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Bland annat undersökte han den ryska maffians nätverk. I samband med att han hittades tog spekulationerna fart om vem mördaren egentligen kunde vara. Både maffian och Williams egen arbetsgivare, underrättelsetjänsten MI6, har pekats ut som möjliga förövare.