”Risk för politiskt kaos i EU”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-06

I dag röstar Tjeckien om Lissabonfördraget – blir det nej får statsminister Fredrik Reinfeldt ett svettigt halvår som EU:s ordförande

I dag står EU:s framtid på spel.

Röstar Tjeckiens senat nej till den nya grundlagen Lissabonfördraget blir det kris.

Och den krisen ska statsminister Fredrik Reinfeldt lösa.

– Det finns risk för politiskt kaos, säger Anna Stellinger, direktör för Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier.

Röstar Tjeckien nej väntar ett svettigt halvår för statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Foto: Scanpix

Egentligen var Irland det stora problemet. Irländarna som i en folkomröstning röstade nej till den nya grundlagen, Lissabonfördraget. I höst ska de rösta igen, då med garantier om undantag från fördraget.

Men så kom regeringskrisen till Tjeckien. På fredag avgår premiärminister Mirek Topolanek efter en förlorad förtroendeomröstning. I dag röstar det tjeckiska parlamentets senat som planerat om ja eller nej till Lissabonfördraget. Alla har väntat sig ett självklart ja, eftersom Tjeckiens parlament tidigare har sagt ja. Men med regeringskris och inrikespolitiskt kaos är läget helt plötsligt mycket osäkert.

Aftonbladet.se tog hjälp av Anna Stellinger, direktör för Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) för att reda ut begreppen.

Hur stor är risken att den tjeckiska senaten röstar nej?

– Som det ser ut i Tjeckien i dag med allt som har hänt inrikespolitiskt är det väldigt svårt att spekulera i hur de kommer att rösta. Dessutom är president Vaclav Klaus öppet EU-negativ, till skillnad från avgående premiärminister Topolanek, som är EU-positiv. Det hela kompliceras också av att Tjeckien just nu är EU:s ordförandeland. Det ordförandeskapet har havererat. Men eftersom det tjeckiska parlamentet redan gett grönt ljus, och det bara behövs tre femtedelar av rösterna i senaten, blir det förmodligen ett ja.

Vad skulle ett nej betyda för Lissabonfördragets framtid?

– Då får man lägga processen på is. Då är det ingen idé att pressa på de andra länderna som fortfarande inte har sagt ja. Det är Polen, Tyskland och Irland, som är det mest problematiska landet med tanke på deras negativa inställning. Blir det nej i Tjeckien måste man titta på hur man ska gå vidare. Ska man jobba vidare för att ge Tjeckien undantag?

Vad skulle ett nej betyda för det svenska ordförandeskapet, som börjar 1 juli?

– Vårt ordförandeskap kommer i en extremt osäker period. Om Tjeckien eller Irland säger nej, då ska EU styras enligt de gamla reglerna. Men om Tjeckien och Irland säger ja, då ska man styra EU enligt de nya reglerna. Dessutom ska en ny kommission och ett nytt parlament på plats. Från svenskt håll är man nog förberedd för olika scenarier.

Skulle det egentligen inte underlätta för Sverige om det blir ett nej – då slipper man ju krånglet med ett nytt fördrag?

– Nej, Sverige vill ju ha Lissabonfördraget. Och vad som blir väldigt komplicerat är ju osäkerheten. Om alla länder utom ett par stycken säger ja riskerar vi politiskt kaos. Det blir ett riktigt hårt slag för EU-samarbetet och vi kan säkert vänta oss en rad krismöten, säger Anna Stellinger.

Och det blir Sverige med statsminister Fredrik Reinfeldt i spetsen som får hålla i alla krismöten och driva på för att hitta en lösning. Då kan ett redan hektiskt ordförandeskap bli mer än önskat hektiskt.

Bloggportalen.se - De mest diskuterade nyheterna just
nu

Följ ämnen i artikeln