Jan Emanuel: Jag ser fram emot att bli rentvådd

Publicerad 2013-06-13

VISBY. Robinson-vinnaren och S-politikern Jan Emanuel Johansson, 39, har tjänat en kvarts miljard på utsatta ungdomar.

Just nu försöker han rentvå sig i tingsrätten från misstankar om bokföringsfiffel och skattebrott.  

– Det finns inget som går emot att tjäna pengar och vara socialdemokrat. Det är ganska bra att det finns de som betalar mycket skatt, säger han.

Aftonbladets P-O Sännås och Karin Östman på plats i Visby.

Jan Emanuel Johansson blev känd 2001 när han medverkade i dokusåpan Expedition Robinson i SVT. Tittarna röstade fram honom som vinnare och ett halvår senare lyckades han ta plats i riksdagen för Socialdemokraterna.

Parallellt med riksdagskarriären har han byggt upp en omfattande verksamhet med bland annat behandlingshem och hem för ensamkommande flyktingbarn. 2010 sålde han sitt bolag för 223 miljoner kronor.

På gott humör

När Aftonbladet träffar honom i Gotlands tingsrätt där rättegången mot honom pågår är han på gott humör. Han är solbränd och skakar hand med alla som är på plats för att följa förhandlingen. Vid sin sida har han advokat Thomas Bodström.

– Det känns skönt att vara här. Det är en ganska absurd anklagelse som jag ser fram emot att bli rentvådd ifrån, säger Jan Emanuel Johansson för dagen klädd i en ljus skjorta, kavaj och med hästsvansen i en knut.

Åtalspunkterna mot honom gäller misstänkt brottslighet i tre bolag mellan åren 2008 och 2011. Enligt åklagaren har Jan Emanuel bland annat fått ett nytt kök och ett spa-bad för drygt 300 000 kronor installerade i sitt eget hem och bokfört det på firman. Han ska också ha fört över drygt en miljon kronor till ett konto i Egypten från firman utan att det framgår vad pengarna använts till. Ytterligare drygt 600 000 har också förts över till annat konto utan att det bokförts med korrekt underlag, enligt åklagaren.

Hoppas bli frikänd

Jan Emanuel Johansson nekar till alla åtalspunkter och hoppas bli frikänd. Han hävdar att han inte varit inblandad i bokföringen utan haft anställd personal som skött den. 

Du har blivit en förmögen man på vinster i välfärden samtidigt som du suttit i riksdagen för Socialdemokraterna. Ser du något problem med det?

– Jag har aldrig uppfattat att det finns någonting som går emot att tjäna pengar och vara socialdemokrat. Jag trodde det var lite av en förutsättning för att samhället ska rulla. Och att det är ganska bra att det finns de som betalar mycket skatt.

Men mer än så vill han inte säga om vinster i välfärden eller hur hans affärsverksamhet ser ut i dag.

– Det är intressanta spörsmål som jag gärna vill dela mina reflektioner kring men inte nu när det blir sammanblandat med rättegången. Det väntar jag med tills allt det här är över.