Älg ramlade ner i pool

Publicerad 2013-01-08

Den här älgen försökte ta ett morgondopp – men tog sig vatten över huvudet.

En snabb insats räddade älgens liv.  

Om simturen berodde på att älgen var avundsjuk på sina ren(a)-vänner är fortfarande oklart.

Älgen plumsade i poolen strax innan klockan 8 i morse. Räddningstjänsten larmades till villan i Ekängen utanför Linköping och kunde dra upp djuret ur det kalla vattnet på en halvtimme.

Brakade igenom skyddet

Älgen hade förmodligen ställt sig på plåtskyddet som låg på vattenytan, men skyddet klarade inte älgens tyngd och det tunga djuret brakade igenom , säger Göran Olsson, inre befäl på räddningstjänsten i Östergötland.

– Man slog ett rep om älgen och drog upp den på sidan med hjälp av räddningstjänstens bil, säger han.  

Var det fara för älgens liv?

– De blir så stressade i sådan här situation och kan dö av stressen. Visst var det fara för älgens liv.

Verkade må bra efter simturen

Men älgen, som förmodligen var en yngre hona, verkade må bra efter den traumatiska händelsen. Efter räddningsinsatsen var den så pass kvick i benen att den lyckades fly från räddningspersonalen.

På plats fanns också en jägare som beslutade att älgen inte behövde avlivas, enligt Göran Olsson som inte kan svara på varför älgen hamnade i poolen.

– Det är lite svårt att svara på, jag är inte någon älg själv. Men det blir säkert lätt stressade när de är bland hus och det kan ha legat en del snö på skyddet som dolde plåten. Det är faktiskt inte helt ovanligt att älgar hamnar i en pool, jag har varit ute på det förut, säger han. 

Hoppas det gick bra för älgen

Det var en av de boende i villan som först upptäckte älgen. Hon säger att hon blev chockad när hon såg djuret i vattnet men att hon blev glad att historien slutade lyckligt för älgen.

– Jag hoppas verkligen att det gick bra för älgen. Det här är bara sådant man ser på tv-program från USA, säger hon.