Få kvinnor som vd i kommunala bolag

Publicerad 2014-05-21

Maria Arnholm, jämställdhetsminister.

Männen dominerar i de kommunala bolagen. Enligt Dagens Industris kartläggning har hälften av Sveriges kommuner inte en enda kvinnlig vd i sina bolag.

– Jag visste att det såg illa ut men det här var ännu värre än jag trodde, säger jämställdhetsminister Maria Arnholm till tidningen.

Kvinnor på VD-poster är en bristvara i kommunala bolag. Av 1600 undersökta bolag styrs endast 300 av dem av kvinnor. I Helsingborg är avsaknaden total trots att kommunen har drygt 20 aktiebolag. Men Carina Wredström (M), ordförande i kommunfullmäktige, anser inte att kommunen misslyckats.

– I min värld är det inte ett misslyckande med 100 procent män på vd-jobben. Det hade däremot varit ett misslyckande att tillsätta en kvinna bara för att hon är en kvinna, säger hon till Dagens industri.

Hon säger till tidningen att hon inte vet varför kommunen inte har några kvinnliga VD:ar i sina bolag men att detta kan bero på att fler män sökt tjänsterna och att kvinnor är mer försiktiga än män.

Oacceptabel situation

Jämställdhetsminister Maria Arnholm anser att situationen är oacceptabel.

– Det är en förskräckande hög siffra kommuner vars bolag enbart styrs av män, säger hon till Dagens industri.

Och enligt henne beror problematiken på gamla strukturer och ett ojämställt samhälle.

– Män väljer män. Det här är segt som kola, säger hon till tidningen.

Göteborg är den kommun som har flest kvinnliga vd-ar. I kommunens närmare hundra bolag är 40 procent av vd-arna kvinnor. Och anledningen till detta är enligt Lena Malm (S), ordförande i kommunfullmäktige, en uttalad ambition att bättre spegla hela stadens befolkning.