Statsvetaren efter attacken: "Det kan komma mer"

Publicerad 2014-08-18

Tårtkastningen mot Göran Hägglund är ett övergrepp som kan leda till att kontakten mellan väljare och de valda påverkas negativt.

Det tror Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är oroande för Kristdemokraterna och för den svenska valrörelsen över huvud taget, säger han till Aftonbladet.

Många personer närvarade vid Göran Hägglunds torgmöte vid Kungsportsplatsen i Göteborg på måndagen. En av dem var Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han lyssnade till hela talet och lämnade sedan platsen. Således bevittnade han inte tårtkastningen mot partiledaren, som inträffade en stund efter att talet var avslutat.

– Under talet stod Göran Hägglund fysiskt väldigt nära medborgarna. Det fanns inga avspärrningar. Säkerhetspoliser fanns säkert på plats, men de syntes inte, berättar han för Aftonbladet. 

Kan innebär ett hot

Ulf Bjereld är övertygad om att tårtkastningen innebär ett hot mot den öppenhet som han menar att vi värnar så högt i den svenska demokratin.

– Ju flera sådana här saker som händer, desto mer börjar man överväga att ha avspärrningar med polisövervakning, säger han.

Att som politiker kunna stå nära medborgarna vid möten är enligt Ulf Bjereld viktigt. Han menar att det finns ett starkt värde i det och att tårtkastningen, som han kallar för övergrepp, hotar den möjligheten.

– Det finns inga möjligheter till att kroppsvisitera som på flygplatsen. Det skulle bli ett helt annat samhälle som ingen vill ha. Det finns ingen rimlighet i detta. Den här personen hade infiltrerat sig i partiet och skapat sig en väg nära Hägglund på det sättet. Där finns en annan negativ sak – den som vill gå med i ett politiskt parti kan mötas av misstänksamhet om man är orolig för infiltration.

”Vi har haft ministermord”

Ulf Bjereld tycker att det är svårt att säga hur pass säkra Sveriges politiker är vid sina torgmöten med folket.

– Vi har haft ministermord i Sverige, men inga har skett i samband med ett möte. De har skett i privatlivet. Det innebär en påfrestning att ständigt ha livvakter och att inte kunna röra sig. I det här fallet har man bedömt att det inte finns en stark hotbild mot Göran Hägglund, säger han och fortsätter:

– Tidigare har hotbilden funnits mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Det här indikerar att det inte är en enskild händelse. Det kan komma mer. Det är oroande för Kristdemokraterna och för den svenska valrörelsen över huvud taget.

Är det för lätt att komma nära de svenska politikerna och göra sådana här saker, tycker du?

– Nej, jag vill inte säga det. Öppenheten är ett så viktigt värde, så jag är beredd att gå väldigt långt själv för att försvara den. Samtidigt är det lätt för mig att säga, för det är inte jag som utsätts för övergrepp och tårtkastning, säger Ulf Bjereld.

Det som han tycker är viktigt att politikerna gör nu är att markera att en sådan här händelse inte är legitim.

– Tårta kan uppfattas som skämtsamt, men det är en våldshandling och en integritetskränkning. Ingen ska behöva utsättas för det, oavsett om man är politiker eller inte.

Ulf Bjereld säger att om fler liknande händelser uppstår tillräckligt många gånger kan politikernas möten bli mer slutna och sparsamma.

– Det skulle påverka den svenska politiken negativt. Färre skulle vilja bli politiker. Det kommer att skapa ett avstånd mellan väljarna och de valda som är olyckligt.