"Vad väntar världen på?"

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-04-06

Aftonbladets klimatbloggare saknar kraftfulla uttalanden i FN:s nya klimatrapport

Det är lika allvarligt som vi befarade och till och med värre.

Men rapporten innehåller tyvärr inga kraftfulla uttalanden, skriver WWF:s klimatansvarige Dennis Pamlin i klimatbloggen.

- Låt säkerhetsrådet diskutera frågan, föreslår han.

Vad väntar vi på?

Det undrar Pamlin, som idag befinner sig i Kina, men bloggar vidare på aftonbladet.se från Baoding, en stad som bestämt sig för att bli världsledande på export av solcellsteknik och vindkraft.

"Sverige ska bli bäst"

Pamlin tycker att Sverige ska bli värdsledande på export som minskar utsläppen av koldioxid.

Och han är kritisk till den klimatrapport som FN äntligen enades om på långfredagen, efter fem dagars intensiva diskussioner.

Flera forskare har sagt att man är mycket besvikna efter att klimatmötet beslutat stryka delar av rapporten, bland annat en konsekvensanalys kring temperaturhöjningen.

Pamlin menar att lösningarna redan finns - om man vågar släppa fram dem.

"Lösningarna finns"

- Effektiva energilösningarna finns redan här och vi kan komma fram till nya ännu mer effektiva lösningar om vi låter världens ledande hjärnor jobba tillsammans. Det är klart att det kostar pengar men vi måste skilja på kostnader och investeringar.

Pamlin menar också att man måste ställa dagens investeringar i klimatförbättringar i relation till den etiska katastrof som väntar, med miljoner mänskliga offer som drabbs av svält och umbäranden.

Länk direkt till hela bloggen hittar du här under.

Caroline Olsson

Följ ämnen i artikeln