Varje krona spelar roll

Publicerad 2011-08-08

I dag jobbar vi en timme för svältens offer

I NÖD Kamahl Isa Ahmed försöker hjälpa så många som möjligt dygnet runt i det redan överfulla flyktinglägret. ”Vi har fullt och måste skicka tillbaka de ensamma” säger han.

Svältkatastrofen på Afrikas horn drabbar 12 miljoner personer.

Varje dag stoppas desperata människor från att komma in i flyktinglägren.

I dag kan du hjälpa till att rädda liv – mellan 14.00 och 15.00 pågår Aftonbladets kampanj ”1 timme för Afrika”.

Skänk en timlön du också – varje krona räknas.

Himlen är mörk över Dabaab, men molnen vägrar ge från sig regn. Nästan en halv miljon människor trängs i de tre flyktinglägren, de har flytt torka, krig och svält. 12 miljoner människor drabbas av svältkatastrofen på Afrikas horn.

Fruktar för i morgon

Kamahl Isa Ahmed har jobbat i lägret Dagahaley hela morgonen. Han möter nyanlända flyktingar i desperat behov, som de tvingas avvisa.

– Vi kan inte ta emot dem. Vi kan bara ge dem en matranson och vatten och sedan skicka i väg dem, säger han.

– Vi fruktar för i morgon då alla människor vi inte kunnat hjälpa kommer tillbaka.

Nu kan du göra skillnad. Var med i Aftonbladets och Läkare utan gränsers kampanj – ”1 timme för Afrika”. Hittills har kampanjen fått in 5,4 miljoner kronor.

– Det är en fantastisk gåva från svenska folket, som vi lovar att omsätta i handling, säger Johan Mast, generalsekreterare på Läkare utan gränser.

”Väldigt trötta”

Men mer behövs.

– Behoven är enorma. Gåvorna innebär i praktiken att vi kan fortsätta och utöka hjälpen vi bedriver just nu, säger Johan Mast.

I dag mellan 14.00 och 15.00 kan du vara med och skänka en timlön till Läkare utan gränser. Pengar som går direkt till katastrofhjälp.

Och som är ovärderlig för Kamahl och alla som varje dag jobbar med att möta de nyanlända, uttorkade och undernärda flyktingarna. Varje dag kommer de i tusentals. Kamahl förklarar att de gör allt de kan, men att det inte räcker:

– Vi är väldigt trötta, säger han.

Niklas Eriksson

Följ ämnen i artikeln