Svenska staten köper bättre klimatsiffror på fattigas bekostnad

Publicerad 2015-11-03

Sverige köper sig till bättre klimatsiffror genom att investera i skog i Uganda.

Men projektet som staten lagt 35 miljoner kronor på har kostat cirka 6 000 människor i den fattiga lokalbefolkningen deras försörjning, avslöjar TV4:s Kalla Fakta.

– Sverige finansierar förödelse och miljöförstörelse, säger David Kureeba vid den ugandiska miljöorganisation NAPE i programmet.

År 2011 meddelade Energimyndigheten att Sverige behövde sänka utsläppen av växthusgaser med 40 miljoner ton via internationella klimatinsatser för att nå klimatmålet till 2020.

Det görs till exempel genom så kallade CDM-projekt. CDM-projekt innebär att det genomförs insatser i utvecklingsländer som bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser. I Sveriges fall köps ”utsläppsminskningsenheter” från sådana projekt som sedan kan användas för att möta statens internationella åtagande under Kyotoprotokollot.

TV4:s Kalla Fakta har granskat ett sådant projekt – odlad tallskog i Kachung i norra Uganda.

Där har svenska staten köpt koldioxidminskning för 35 miljoner kronor och enligt Kalla Fakta ska tallarna i Uganda ge Sverige lägre utsläppssiffor de kommande 20 åren.

Totalt handlar det om utsläppsminskningar motsvarande cirka 365 000 ton under perioden. Hittills har Sverige köpt minskningar på cirka 30 000 ton koldioxid. Enligt det norskägda internationella skogsbolaget Green resources hade projektet i Kachung inte existerat utan de svenska pengarna.

6 000 har berövats sin försörjning

Men klimatskogen är odlad på 2 000 hektar där cirka 6 000 människor tidigare bedrev jordbruk. Människor som nu förlorat sin inkomst. Och som dessutom har fängslats och misshandlats om de protesterat, avslöjar Kalla Fakta.

– De som försökte att hindra oss från att bruka vår mark kom i uniform och bar vapen. Jag var rädd eftersom jag inte hade något att försvara mig med. Därför flydde jag, säger Odongo Felix i programmet.

– Jag föddes 1984 här i byn, där borta på en plats som heter Bardang. Min önskan är att jag ska få tillbaka min mark från företaget, som har tagit den ifrån mig. Jag vill ha tillbaka marken eftersom jag fick den av min pappa för att försörja mig på.

Invånarna i byn vittnar om att de har gripits, misshandlats och fått sina djur beslagtagna efter klimatskogens tallar hade planterats i området. Flera har bevis på att de suttit fängslade i månader.

”Känner inte igen konflikten”

I Kalla Fakta så visar de hur projektet har presenterats av svenska Energimyndigheten som är ansvariga för den typen av projekt: ”I norra Uganda växer en ny frisk skog upp där det tidigare bara fanns outnyttjad buskmark. Skogen binder koldioxid samtidigt som lokalbefolkningen får arbetstillfällen och stöd till hållbar utveckling”.

I en riskanalys som Kalla Fakta tagit del av framkommer också att Energimyndigheten vetat om att marken försörjde lokalbefolkningen.

När programmets reporter konfronterar Ulrika Raab, som är ansvarig för projektet på myndigheten, säger hon att det finns en ”välutvecklad plan” för hur projektet ska samverka med lokalbefolkningen.

– Att människor bor där, de får ju fortfarande vistas där, de får ju fortfarande valla sina boskap igenom. Den markkonflikt du målar upp känner jag inte igen, säger Ulrika Raab i programmet.

Backar innan sändning

Efter att ha konfronterats med Kalla Faktas vittnesskildringar från Uganda har myndigheten skickat personal till Kachung i slutet av oktober. Det framkommer i ett pressmeddelande myndigheten har lagt ut på sin hemsida en knapp vecka innan Kalla Fakta-sändningen.

”Vi kunde då med egna ögon se att allt inte var så bra som vi trodde” skriver myndigheten.

I pressmeddelandet skriver de också åtgärder ska vidtas för att förbättra situationen för lokalbefolkningen.

”För att Energimyndigheten ska fortsätta ge stöd till projektet har vi också krävt att Green Resources kan visa att tillräckliga åtgärder vidtagits och att dessa leder till reella förbättringar för lokalbefolkningen runt skogsreservatet” skriver de.

Energimyndigheten har redan innan Kalla Faktas avslöjande sänds också tagit bort det material där det presenterades som att projektet i Kachung genomförs på tidigare ”outnyttjad mark”.

De skriver i pressmeddelandet att ”projektet framställdes som helt problemfritt; det bör understrykas att dessa påståenden är felaktiga”.

Småbarnspappan Olungo Moses bor i byn Abenonya B i Kachung och säger till Kalla Fakta att tallskogen gjort att han inte längre har råd att låta sina barn gå i skolan.

– Mina barn har inte längre någon framtid. Barnen kommer inte att ha samma möjligheter i livet som de skulle ha haft. Det var tänkt att de skulle haft det mycket bättre än så här, säger han till Kalla Fakta.

Fotnot: Kalla Fakta sänds ikväll klockan 21.00 i TV4

Följ ämnen i artikeln