Clinton slår mot Trump och Cruz

Uppdaterad 2015-12-21 | Publicerad 2015-12-18

Demokraternas givna kandidat åter i rampljuset i nattens debatt

Clinton under ett kampanjmöte i Nebraska tidigare i veckan.

NEW YORK. Hon tvingas fortfarande, som i natt, debattera med partikamraterna Bernie Sanders och Martin O'Malley.

Men för självklara demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton är det egentligen den slutgiltiga kampen om Vita Huset som står i fokus nu – och därför ägnar hon redan det mesta av sin energi åt att attackera de verkliga motståndarna.

– Skrävlande och trångsynthet är inga egenskaper som gör en värdig överbefälhavare, sa hon med tydlig adress till Donald Trump och Ted Cruz i samband med den republikanska debatten om nationell säkerhet i veckan.

Vis av erfarenheterna från 2008 – när hon också var klar favorit en och en halv månad innan de första provvalen i Iowa – skulle Hillary Clinton aldrig säga det offentligt.

Men hon vet lika väl som alla andra hur det ligger till.

Det demokratiska primärvalet är redan avgjort.

Hon kommer att vinna och bli partiets presidentkandidat till hösten.

En färsk opinionsmätning utförd av aktade Monmouth University visar att hennes enorma ledning à 57 procent av väljarstödet mot Sanders 26 och O'Malleys futtiga 4 cementerats.

Men inte nog med det. Undersökningen ger dessutom vid handen att rivalernas supportrar egentligen inte har så mycket att invända mot hennes förväntade jordskredsseger. Hela 59 procent av de som uppgav att de tänker rösta på socialisten Sanders meddelade att det är okej för dem om Clinton besegrar deras favorit.

Debatten en formalitet

Primärvalsdebatter som den i Manchester i New Hampshire kommande natt är med andra ord mest en formalitet. De har planerats länge och ska genomföras. Slöseri med tid för rivalerna kan tyckas, men Sanders får en ny chans att driva den demokratiska presidentkandidaten åt vänster och, framförallt, se till att vissa hjärtefrågor lyfts – och O'Malley... well, han ser det väl om inte annat som ytterligare ett tillfälle att stärka sitt personliga varumärke och med hjälp av det hoppas han förmodligen kunna säkra ett prestigefyllt jobb i en framtida Clinton-administration.

Hillary själv är redan inne i valrörelsens nästa, och slutliga, fas – den som avgör vem som flyttar in i Vita huset i januari 2017.

Följaktligen ägnar hon det mesta av sin energi, sin tid och sina resurser åt att positionera mot de republikanska motståndarna.

Trump och Cruz främsta hoten

När de i början av den här veckan debatterade nationell säkerhet i Las Vegas pepprade hon kampanjmöten, eter och sociala medier med kritik mot Donald Trump och Ted Cruz – de två högerkandidater Clinton-kampanjen sägs ha identifierat som de främsta hoten.

– Skrävlande och trångsynthet är inga egenskaper som gör en värdig överbefälhavare, hette det i en attack på Trump i ett tal i Minnesota och det var ingen tvekan om att hon åsyftade Cruz när hon vid samma framträdande angrep den ”storvulna” republikanska retoriken om hur ISIS ska bekämpas.

– Att säga att man ska lägga bombmattor tills öknen glöder vittnar inte om att man är stark. Det vittnar om att man har tagit sig vatten över huvudet, raljerade hon.

Gör USA osäkert

Den före detta utrikesministern försöker till och med framställa det som att antagonisterna gör USA mer osäkert med sina inflammatoriska utspel, i synnerhet om muslimer.

– Den stötande, splittrande, hatiska retoriken alienerar våra partners och isolerar moderata krafter, slog hon också fast i veckan.

– Och Donald Trump utgör därvidlag inget undantag. Sanningen är att många av de republikanska kandidaterna sagt vanhedrande saker som muslimer.

Hon har tidigare gjort liknande uttalanden om den republikanska hållningen i frågor som ekonomi, illegal invandring och miljö– i syfte förstås att framstå som den resonabla, mogna, kloka kontrasten till extremisterna på den andra kanten.

Distanserar sig från Obama

Samtidigt försöker hon, om än mycket försiktigt, distansera sig från förre chefen Barack Obama. Många amerikaner ser honom som alltför duvaktig och tafatt inför hotet från ISIS och Clinton vill gärna framstå som tuffare och mer handlingskraftig – utan att för den skull hemfalla åt den blodtörst hon menar att Ted Cruz och andra republikaner ger uttryck för.

Det är en svår balansgång.

Men den måste man behärska när man ger sig in i den reguljära valrörelsen redan elva månader före valdagen...

För senaste nytt om demokratdebatten besök Per Bjurmans blogg.