Misstänkt för fyra mord – utreds för flera skattebrott

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2015-10-20

Den 51-årige finansmannen är misstänkt för två dubbelmord.

Nu utreds han även för ett 15-tal fall av bedrägerier – efter att ha lurat till sig miljonbelopp.

– Han har ingen godtagbar förklaring om var pengarna tagit vägen, säger åklagare Anders Brokelind.

Att en och samma person misstänks för två dubbelmord är extremt ovanligt.

Just så är dock fallet med den 51-årige finansmannen från Jönköping som misstänks för två liknande fall. Dels misstänks han ha dödat ett äldre par i deras villa i Norrahammar utanför Jönköping i maj, men även för att ha dödat ett par och bränt upp deras stuga i Hökensås norr om Habo i mars.

Nu har en rad nya misstankar riktats mot 51-åringen, vilket P4 Jönköping rapporterat.

Har granskat företag

Under polisens utredning när man kartlagt mannen har man även granskat hans företag – och hittat ett antal oegentligheter.

– Vi har hört olika personer som varit kunder hos honom och det verkar vara så att han fått i uppdrag att köpa aktier åt dem, men sedan inte gjort detta, säger åklagare Anders Brokelind.

Han fortsätter:

– När vi sedan kollat på olika konton och flöden är pengarna borta, samtidigt som de aktier han skulle ha köpt inte finns.

Totalt rör det sig om minst ett 15-tal personer som kan ha lurats av 51-åringen. Och genom att lura sina kunder har han fått miljonbelopp.

– Han säger att han förnekar brott, men vitsordar transaktionerna som sådana i rätt stor utsträckning. Men han har ingen god förklaring om var pengarna har tagit vägen egentligen.

Ännu har inte åklagaren beslutat om de nya misstankarna kommer att finnas med när mordåtalen ska väckas.

– Det kommer att bli en samlad bedömning för att se hur betydelsefullt det blir. Det är också en fråga om hur mycket resurser som krävs för att utreda de nya brotten tillräckligt snabbt.

Motivet oklart

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta att 51-åringen på något sätt misstänks ha haft affärer ihop med mordoffren, men det är inget åklagaren ännu vill bekräfta.

– Det är klart att vi kollar på eventuellt motiv, men det är inget vi kommer att diskutera förrän ett åtal väckts. Men de känner ju varandra sedan tidigare och har haft beröringar och ekonomiska diskussioner, säger Anders Brokelind.

Den misstänkte 51-åringen har tidigare erkänt vissa gärningar, men förnekat mord.

Enligt åklagaren kommer åtal att kunna väckas tidigast 11 november.