”Vi vill hjälpa andra som är i samma sits som vi varit i”

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-04-25

De erbjuder gratis läxhjälp åt nyanlända

Henok Keflom, Qadar Rooble, Eyman Abukar, Meron Abraha och Zakaria Mohamed är de som driver företaget.

Eyman Abukar, 18, kom till Sverige som nioåring utan att kunna ett ord svenska. Nu erbjuder han och hans kompisar gratis läxhjälp till nyanlända barn.

– Det här är vårt sätt att hjälpa dem som är i samma sits vi själva var i för några år sedan, säger Eyman till Aftonbladet.

Arbetarbladet var först att skriva om Homework Assistance, UF-företaget vars uppdrag är att erbjuda gratis läxhjälp till nyanlända barn mellan 8 och 15 år. Två gånger i veckan håller de lektioner i alla grundskoleämnen, från historia till hemkunskap.

”Du tar dig inte någonstans”

Idén till företaget föddes genom att Eyman och hans vänner och klasskamrater Zakaria Mohamed, Meron Abraha, Qadar Rooble och Henok Keflom gick till den lokala fritidsgården och frågade hur de kunde hjälpa till.

– Direkt sa de att läxhjälp skulle vara en bra grej, så vi bestämde oss för att köra på det. Jag kom hit när jag var nio och vet hur viktig svenskan är. Att inte kunna svenska är som att vara utan ben, du kan inte ta dig någonstans. Vi försöker alltid att undervisa på svenska men om vi märker att det inte går så får vi byta språk, vi kan fem språk tillsammans, säger Eyman.

Stort intresse

Projektet Homework Assistance drog igång under förra hösten. Då handlade det mest om pappersarbete som att utforma en affärsidé, hitta en passande logga och ragga sponsorer. Efter årsskiftet kunde undervisningen dra igång och intresset har varit stort.

– Först tänkte vi att det bara skulle vara för barn men sedan kom många mammor också med för att lära sig. I genomsnitt har vi elva elever och tre föräldrar med varje gång, säger Eyman.

”Vårt sätt att betala tillbaka”

UF-företaget har prisats för sina insatser och är nu inbjudna att delta i SM i ung företagsamhet på Älvsjömässan i Stockholm i maj. UF-projektet tar slut i vår när skolan slutar men Eyman och hans vänner har inga planer på att lägga ned verksamheten.

– Vi har pratat med våra sponsorer och de vill att vi startar en förening och fortsätter med det här. Vi drar igång direkt efter skolåret. Vi vill hjälpa andra som är i samma sits som vi var i för några år sedan, det är vårt sätt att betala tillbaka till samhället. Men vi hade absolut inte räknat med den här uppmärksamheten. Det känns jäkligt bra faktiskt.