Sonens hemkommun ”gräver i arkivet” för att lösa gåtan

Slutade skolan i sjuan – hittades instängd nästan 30 år senare

Publicerad 2020-12-02

12 år gammal gick han hem från skolan – för att aldrig komma tillbaka.

Först nu, 28 år senare, har hans isolering i hemmet avslöjats.

Nu samarbetar hemkommunen med polisen och utreder varför ingen på skolan reagerade på att han försvann.

Det var i söndags kväll som det uppdagades att mannen i 40-årsåldern varit isolerad i en lägenhet i närmare 30 år, enligt vad polisen misstänker.

Hans mamma i 70-årsåldern greps klockan 09.43 i måndags. Hon anhölls senare misstänkt för olaga frihetsberövande, grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom.

Sonen ska, enligt de uppgifter som Aftonbladet tagit del av, levt i lägenheten i Stockholmsområdet under vedervärdiga förhållanden.

Han vårdas fortfarande på sjukhus och har genomgått operationer, enligt uppgifterna.

Bild på den inspärrade pojken i sjunde klass.

Uppgifterna: Slutade dyka upp i högstadiet

Isoleringen uppges ha börjat när han var i 12-årsåldern.

Han gick i årskurs sju när mamman ska ha tagit honom ur skolan och hållit honom instängd hemma, enligt samma uppgifter.

I samband med att det kom fram i ljuset i söndags blev sonens hemkommun kontaktade av polis, bekräftar en presstalesperson.

– Kommunen har en kontakt med polisen i det här ärendet, men jag vet inte så mycket mer än så.

Presstalespersonen kan inte svara på frågor om det till exempel kom in några orosanmälningar, hur man agerade för 30 år sedan eller om man följde upp något kring sonens skolgång när han plötsligt försvann.

– Det är en dialog som vi har med polisen så det är ingenting jag vill gå in närmare på eftersom det rör sig om en så pass allvarlig brottsmisstanke.

Söker mysteriets lösning i arkivet

Hemkommunen samarbetar nu med polisen. De har också inlett ett eget arbete för att försöka lösa alla de frågor som uppstått, bland annat hur sonen, som polisen misstänker, inte gått ut grundskolan utan att någon reagerat eller agerat.

Eller hur myndigheterna inte verkar ha kontrollerat varför han ska ha slutat dyka upp under högstadietiden.

– Vi håller på titta just nu i arkiven för att se vad som har skett eller inte har skett, säger ordförande för grund- och förskolenämnden.

Det man bland annat letar efter är dokument som kan visa sonens skolgång och eventuella åtgärder eller utredningar från kommunens sida, uppger ordföranden.

– Det är otroligt tragisk historia och vi behöver utreda vad som har hänt eller inte har hänt. Vi behöver gå tillbaka för att titta på vad som finns, och vi kollar just nu i arkivet.

Ordföranden vill inte säga hur man kommer att gå vidare om eventuella handlingar i arkivet bekräftar att sonens skolplikt inte fullföljdes.

– Det är spekulativt just nu, man måste sätta sig ner och se över vad som finns, det är jättesvårt att svara på innan man har fakta på bordet.

– Vi är också behjälpliga till polisen och deras utredning kring den här tragiska händelsen.