Juntamedlem leder Malis övergångsråd

TT-AFP

Publicerad 2020-12-05

Malick Diaw, en av medlemmarna i militärjuntan som tog makten i Mali i augusti, har utsetts att leda landets nationella övergångsråd. Arkivbild

Malis övergångsråd har utsett överste Malick Diaw till ordförande. Han ingick i den militärjunta som i augusti avsatte president Ibrahim Boubacar Keita.

Nationella övergångsrådet är Malis lagstiftande församling. Det har inrättats av den nya interimsregeringen, till vilken juntan i oktober lämnade över makten efter internationella påtryckningar.

Personer med koppling till militären dominerar regeringen. Juntaledaren Assimi Goita är vicepresident och den tidigare översten och försvarsministern Ba N'Daou är president.

Goita har dessutom fått vetomakt över utnämningar till övergångsrådet, där medlemmar av säkerhetsstyrkorna innehar 22 av de 121 platser. Malick Diaw var den ende kandidaten och 111 ledamöter röstade för honom.

Oppositionella 5 juni-rörelsen som ledde protesterna mot Keita säger att den bojkottar den nya lagstiftande församlingen och inte tänker fungera som verktyg för "en förklädd militärregim".