Taxichauffören i Bryssel: ”Trodde någon kastade sten”

Publicerad 2023-10-30

Taxichauffören skulle köra svenska fans till en fotbollsmatch, men hamnade mitt i ett terrordåd.

Nu berättar han om dådet i en intervju med belgiska RTL, som även har publicerats på TV4.

– Jag trodde att någon kastade sten mot min bil, säger han.

Två svenskar dog och en skadades när terroristen Abdesalem Lassoued öppnade eld mot en taxi i Bryssel.

Nu berättar taxichauffören för belgiska RTL om dådet. Intervjun har också publicerats på TV4.

– Jag hörde några smällar i det högra fönstret på min bil. Fönstret krossades. Jag trodde att jag kanske hade hade kört på ett sätt som gjort någon arg, och att de kastade sten mot min bil.

När han såg Lassoued i en orange jacka på mopeden förstod han att det var kulor, att de var under beskjutning. Skytten började jaga en av svenskarna, och taxichauffören gömde sig i bilen.

– Jag var i chock. Många tankar snurrade i huvudet: Min familj, ska jag dö nu? Vad hände, varför sköt han?

Poliser i Bryssel.

”De var glada att se matchen”

Bara tio minuter tidigare hade taxichauffören plockat upp de tre svenskarna, som han beskriver som fina. Han kunde lite svenska, och de småpratade med varandra.

– Det gladde dem för jag kunde säga två, tre ord på svenska. Resten av av färden pratade vi svenska. Jag minns att de var glada att se matchen, men tyvärr kom de aldrig fram dit de skulle.

Sedan attacken har han svårt att köra taxi. Nu har bland annat fackförbundet och kollegor ordnat en insamling till hans familj.

– Det här har varit svårt för min familj. Väldigt svårt.

Fler gripna i helgen

I helgen greps ännu en man som misstänks ha kopplingar till dådet. Enligt ett uttalande från spansk polis ska mannen ha kopplingar till Lassoued.

Tidigare greps har två män gripits i Paris som misstänks ha koppling till dådet, och ytterligare en man greps som skulle höras om vapnet som användes vid attacken.

Terroristen Abdesalem Lassoued sköts dagen efter dådet på ett café några kilometer från den plats han sköt ihjäl de två svenskarna.

Abdesalam Lassoued.