Två döda i brand – grannar hjälptes åt att utrymma

Uppgifter: Brandfarlig vätska hälldes i brevinkastet

Uppdaterad 2023-03-06 | Publicerad 2023-03-04

ALBY. Två kvinnor har dött i en misstänkt anlagd brand i Alby i natt.

Grannar berättar att de väcktes av höga ljud, brandlukt och skrik.

– Vi knackade på hos alla för att försöka se till att alla kom ut, säger en boende i lägenhetshuset.

Vid klockan 02.47 larmades räddningstjänsten till ett flerfamiljshus i Alby i Botkyrka kommun med anledning av en brand.

– När vi kommer fram möts vi av en ganska hektisk situation där bland annat en person har hoppat från balkongen. Och folk befinner sig på balkonger där det kommer ut rök, säger Daniel Lundin, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvarsförbund.

En lägenhet på femte våningen hade börjat brinna. Enligt Aftonbladets uppgifter finns det en misstanke om att någon kan ha hällt brandfarlig vätska i lägenhetens brevinkast, vilket även Expressen rapporterat om.

Boende i huset berättar att de väcktes av höga ljud och skrik.

– Jag hörde höga ljud, som att något rasade. När vi upptäckte att det brann gick vi ut för att varna de andra grannarna och larma 112, säger en man.

Andra berättar att de väcktes av sina grannar, samtidigt som möttes av räddningstjänst i tumultet i trapphuset.

– Vi knackade på hos alla för att försöka se till att alla kom ut. Vi alla känner varandra här i huset, säger en man som bor några våningar under lägenheten där branden startade.

Två kvinnor döda

På lördagsförmiddagen uppger polisen att två kvinnor, en i 50-årsåldern och en i 18-årsåldern, har dött i branden.

– Det är en familj och närstående till familjen som befunnit sig i lägenheten, säger Carina Skagerlind, presstalesperson vid Polisen.

Den yngre kvinnan hittades på marken. Enligt Aftonbladets uppgifter ska hon ha hoppat från balkongen för att undkomma branden.

Branden släcktes under natten och de boende i huset har fått återvända till sina lägenheter. Väggarna i trapphuset, på våningen där det brunnit, är färgade i sot av den tjocka, svarta röken. Utanför huset hänger fortfarande polisens blå avspärrningsband.

– Jag känner familjen som bor där, vi pratar ofta. Jag tycker det är väldigt hemskt det som har hänt. Jag hoppas att de som förts till sjukhus mår bra, säger en kvinna.

Händelsen utreds som mord alternativt mordbrand.

Utreds som mord och mordförsök

Polisen är förtegen om hur de misstänker att branden har startat, men säger att de öppnat en utredning om mord, alternativt mordbrand.

– Vi har fått uppgifter om hur branden startade men vi kommer inte dela med oss av uppgifterna, säger Carina Skagerlind.

Brandplatsen ska undersökas av tekniker och polisen har pratat med vittnen, knackat dörr och hämtat material från övervakningskameror i området. De uppmanar också vittnen att kontakta 114 14.

Än så länge har ingen person gripits.

Följ ämnen i artikeln