Justitieminister Strömmer: ”Jag har fullt förtroende för polisledningen”

Publicerad 2022-12-13

Regionpolischef Mats Löfving är omplacerad i väntan på dubbla utredningar i polishärvan.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) säger att han har fullt förtroende för polisledningen.

– Det är bra att det har tillsatts en granskning med en oberoende utredare som kommer att gå till botten med det här, säger han enligt TT.

Regionpolischef Mats Löfving granskas i dubbla utredningar och har i väntan på resultatet blivit omplacerad och fått nya arbetsuppgifter.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) höll under tisdagen en pressträff för att kommentera turerna kring polishärvan.

– Jag har fullt förtroende för polisledningen, säger han, rapporterar TT.

Han ser positivt på att ärendet nu utreds, dels genom en förundersökning gällande misstänkt grovt tjänstefel och jäv samt en intern utredning. Rikspolischef Anders Thornberg har beslutat om att tillsätta en särskild utredare som oberoende ska granska om det finns brister i Löfving och polisens hantering kring rekryteringen av Linda Staaf.

– Det är allvarligt när förtroendet för polisledningen ifrågasätts. Det är bra att det har tillsatts en granskning med en oberoende utredare som kommer att gå till botten med det här, säger Gunnar Strömmer.

Justitieminister Gunnar Strömmer.

Staaf blir kvar på Noa

Under tisdagen meddelades att Linda Staaf, underrättelsechef på Noa, inte kommer att påbörja sin nya tjänst på justitiedepartementet, vilket hon skulle ha gjort i januari nästa år. I stället har Noa-chefen Johan Olsson beslutat att hon blir kvar på polisens Nationella operativa avdelning, med hänvisning till pågående utredning. Det uppger Christer Jansson, presschef på Polismyndigheten, till Ekot.

– Eftersom det nu pågår en förundersökning och en extern utredning kommer Linda Staaf avvakta den kompetenshöjande insats som var planerad på regeringskansliet och kommer alltså inte att arbeta på regeringskansliet som det var tänkt efter årsskiftet, säger han.

Rikspolischefen Anders Thornberg.