Blodiga attacker mot kurder i Iran: Skjuter urskillningslöst

Protester har nått oljesektorn – arbetare strejkar

Publicerad 2022-10-12

Iranska säkerhetsstyrkor använder allt brutalare våld mot demonstranter, enligt människorättsorganisationer.

I kurdiska staden Sanandaj kallar människor det som sker för en massaker.

– De har stängt ner staden och slaktar människor där inne, säger ett vittne till The Guardian.

Protesterna i Iran har gått in på sin fjärde vecka och pågår nu i alla landets 31 provinser.

Spänningarna har varit särskilt stora i de kurdiska delarna av Iran.

I staden Sanandaj uppges läget vara särskilt illa. Människorättsgrupper och vittnen larmar om ett brutalt våld från iranska säkerhetsstyrkor och oron för stigande dödstal är stor.

Faksimil från människorättsorganisationen Hengaw visar sammandrabbningar i Sanandaj.

Amnesty: Skjuter urskillningslöst

Säkerhetsstyrkorna skjuter och använder tårgas urskillningslöst, enligt Amnesty International. Även mot bostäder.

En kvinna säger att det som sker är en massaker.

– De har stängt ner staden och slaktar människor där inne med pistoler och bomber bara för att de sjunger om frihet, säger hon till The Guardian.

Under tisdagen pågick hårda sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter i de städerna Baneh och Saqez, även de i iranska Kurdistan, enligt den norska organisationen Hengaw.

Regimtrogna styrkor sätts in mot protesterna. Faksimil från människorättsorganisationen Hengaw.

Skyller på USA och Israel

Det är den 22-åriga Mahsa Jina Aminis hemregion, den unga kurdiska kvinnan vars död blev starten på de landsomfattande protesterna.

Hennes död har ökat ilskan och missnöjet i den kurdiska minoriteten i landet. Enligt människorättsgrupper har de förtryckts länge, något som regimen själva förnekar.

Regimen skyller protesterna på kurdiska beväpnade grupper och amerikanska och israeliska motståndgrupper. Inrikesministern Ahmad Vahidi har sagt att man kommer ”neutralisera de desperata anti-revolutionära ansträngningarna”.

Men protesterna visar inga tecken på att avta. Istället har de nått ytterligare en nivå, när oljearbetare gått ut i strejk. På klipp i sociala medier syns hur arbetare blockerar en väg till ett oljeraffinaderi i staden Assaluyeh och ropar ”död åt diktatorn”.

”Kommer få allvarliga problem”

Oljeindustrin är en viktig inkomst för Iran, som har världens fjärde största råoljereserv. Strejker bland oljearbetare var en betydande faktor i revolutionen 1979.

– Om oroligheterna fortsätter och utvidgas och särskilt om energisektorn går med i protesterna kommer regimen att få allvarliga problem, säger Fatemeh Aman, vid Washington Middle East Institute till The Guardian.

Protesterna har beskrivits som det största hotet mot det iranska styret sedan 1979 och tusentals människor har gripits hittills.

Enligt Reuters har minst 185 personer, varav 19 barn, har dödats och hundratals skadats i samband med säkerhetsstyrkornas försök att slå ner det folkliga upproret.

Ett plakat med en bild på Mahsa Jina Amini.