Fem punkter om protesterna Iran

Uppdaterad 2022-10-12 | Publicerad 2022-09-25

Även utanför Irans gränser protesterar människor mot Mahsa Aminis död – bland annat på Syntagma-torget i den grekiska huvudstaden Aten.

22-åriga Mahsa Jina Aminis död har gett eko världen över.

Här följer en sammanfattning av händelserna, som har lett fram till de mest omfattande demonstrationerna i Iran på flera år:

1. Att bära sjal, hijab, är obligatoriskt i Iran sedan revolutionen 1979. Granskningen av påbudet har skärpts sedan en grupp kvinnor valde att börja trotsa sjaltvånget 2017. Mahsa Jina Amini grips den 13 september, då hennes huvudsjal inte bärs på korrekt vis, enligt landets moralpolis. Hon förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj. Den 16 september dör Mahsa Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

2. Vid Aminis begravning utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig sjalen och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser. Under protestvågen som drar över landet blottar kvinnor sitt hår, bränner slöjor och ropar slagord som ”kvinna, liv, frihet”. På sociala medier finns också videoklipp där kvinnor klipper sitt hår i protest.

3. De iranska säkerhetsstyrkorna väljer på flera håll att skjuta mot demonstranterna. De använder även tårgas och griper hundratals, sannolikt tusentals, deltagare. Uppgifterna om hur många personer som har dödats under protesterna varierar. Enligt flera människorättsorganisationer och iranska människorättsaktivister har över 130 personer har dödats i Iran de senaste veckorna, rapporterar. Internettrafiken har också blockerats i landet.

4. Irans högste ledare Ali Khamenei har uttalat sig om situationen i landet. Han sa bland annat att han ger sitt fulla stöd till säkerhetsstyrkorna som konfronterar folket som protesterar. Han varslar om att hårdare tillslag kan behövas för att dämpa oroligheterna. Flera medier rapporterar om en våldsam upptrappning från de iranska styrkorna. Irans biträdande säkerhetsminister har bland annat sagt att de som grips kommer att stanna i fängelse tills de ställs inför rätta.

5. Protesterna i Iran är nu inne på sin femte vecka. Det är oklart hur många som har gripits eller dödats i samband med protesterna. Den Oslobaserade gruppen Iran Human Rights uppskattar att minst 201 personer har dödats, rapporterar BBC.

Mahsa Amini, 22, arresterades av den iranska ”sedlighetpolisen” i Teheran  den 16 september. Brottet hon anklagades för var att bära sin hijab (slöja) på fel sätt. Sedlighetspolisen är en speciell polisenhet som ser till att kvinnor följer den iranska prästdiktaturens strikta klädregler. Mahsa Amini fördes först till till Vozaras interneringscenter. Hon dog senare på sjukhus. Amini kom från Sanandaj i västra Iran, hon var på besök i Teheran med sin familj när hon greps.