Regeringen vill skärpa registerkoll av lärare

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2024-04-05

Det så kallade registerutdraget för lärare ska utökas. Genrebild.

Fler brott ska omfattas vid kontroll av lärare före anställning, enligt regeringen.

– Vi vill att man gör en bred översyn. Skolan är en jaktmark för att rekrytera till gängen, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Regeringen tillsätter en utredning som ska se över om fler brott ska läggas till i det så kallade registerutdraget som ska göras när någon anställs i skolan. Utredning ska vara klar vid årsskiftet. Redan efter sommaren, den 1 augusti, vill dock regeringen ändra reglerna så att involverande av underårig i brottslighet och brott mot terroristbrottslagen ska ingå i registerutdraget.

– De här reglerna kom till främst för att skydda elever från pedofiler och sexbrottslingar. Vi ser nu att brottsligheten i samhället generellt har ändrat karaktär på många sätt de senaste åren, säger Johan Pehrson.

Hur kommer det sig att den här typen av brott inre redan ingår i utdraget som görs för den som exempelvis vill bli lärare?

– Antagligen för att man tidigare inte sett att det här har varit ett så omfattande problem. Vi har en separatistisk extremism som har växt och många unga som rekryteras in i gängen. Det här vill vi stoppa.

Varför syns inte allt när man gör den här typen av kontroll?

– Det är väl inte tanken att folk som kört för fort någon gång inte ska få jobba i skolan.

Följ ämnen i artikeln