Larm om pulverbrev på länsstyrelser runt om i Sverige

Publicerad 2023-03-29

Det pågår polisinsatser på flera länsstyrelser runt om i Sverige.

I nuläget har minst 18 länsstyrelser mottagit försändelser, flera larm rör ”pulverbrev”.

Ett har avsändaren ”Sveriges djurägare” och kommer med beskyllningar om maktmissbruk, enligt Aftonbladets uppgifter.

Det var vid 09-tiden på morgonen som det första larmet inkom från Västerås.

– Det är någon form av pulverliknande ämne som kommit i en brevförsändelse. I Västerås pågår just nu en räddningsinsats. Det är runt 3–4 personer som misstänks ha kommit i kontakt med ämnet, och som därför ska saneras, förklarade Magnus Jansson Klarin, presstalesperson på polisregion Mitt.

Vid 10-tiden kommer ytterligare ett larm från länsstyrelsen i Uppsala. Därefter följde en rad av liknande larm och totalt har minst 18 länsstyrelser hittills fått någon form av pulver skickat till sig.

Uppgifter: Skickat av ”Sveriges djurägare”

Enligt uppgifter till Aftonbladet hålls ett nationellt möte om händelserna under eftermiddagen.

Brevet som skickats in till en av länsstyrelserna har avsändaren ”Sveriges djurägare”, enligt Aftonbladets uppgifter.

Man menar att länsstyrelsen begår maktmissbruk och övergrepp mot djurägare, och krav ställs på att djurskyddsenheten ska läggas ned, enligt uppgifterna.

Under onsdagen pågick därför insatser i flera regioner. I vissa fall deltog även nationella bombskyddet.

– Det pågår regionala insatser nu som samordnas nationellt, men arbetet fortsätter ute på de drabbade platserna, säger Gith Thedvall, presstalesperson på polisens nationella mediecenter.

Inga personskador är anmälda i nuläget, enligt polisen, och det är fortfarande oklart vad det rör sig om för ämne. Enigt uppgifter till Aftonbladet hålls flera av dem som utsatts för innehållet isolerade tills provsvaren på innehållet kommit.

– Först ska innehållet i breven analyseras, innan vi är säkra på att det är ofarligt på alla platser. Det kan ta en stund att analysera det, säger Gith Thedvall.

Ofarligt ämne

Under eftermiddagen kom rapporter från polisen att pulvret i brevet bedömts som ofarligt i flera städer. En anmälan gällande grovt olaga hot, alternativ olaga hot samt olaga hot mot grupp kommer att upprättas.

För att fastställa vad pulvret innehåller kommer vidare undersökningar att göras, meddelar polisen.

I listan nedan uppdateras status för varje länsstyrelse.

Avspärrning i Karlskrona.
 Avspärrning i Kalmar

Inget känt motiv

Säkerhetspolisen har även informerats kring situationen.

– Det är något vi känner till, men det är polisens ärende. Vi har ett löpande och nära samarbete med polismyndigheten, men det är i regel inte något vi går närmare in på. I det specifika ärendet hänvisar vi till polisen, säger Adam Samara, presstalesperson på Säkerhetspolisen.

Polisen uppgav vid 13-tiden på onsdagen att det ännu inte finns något motiv till händelserna men enligt Magnus Jansson Klarin kan det finnas ett samband.

– Det har inkommit till oss att fler region och städer är drabbade av samma sak. Givetvis kan man fatta misstanke om att det finns ett samband, men det är för tidigt att säga om det är något skarpt.

Han poängterar dock att händelserna är bekymmersamma.

– Det är absolut inte bra det här. Det är ordentliga resurser som går åt till detta då vi utgår från att det är skarpt tills vi vet motsatsen.

Sanerades och isolerades

På en pressträff i Luleå som länsstyrelsen i Norrbotten bjöd in till informerade polis, räddningstjänst och länsstyrelsen om läget.

– Tre personer var i anslutning till brevet, en av personerna öppnade brevet. De isolerades och har nu sanerats av räddningstjänsten och kommer att saneras ytterligare, säger Anders Öhlund, beredskapsdirektör på länsstyrelsen i Norrbotten.

Lokalen i Luleå är fortsatt avspärrad. De tre drabbade personerna ska må bra och uppvisar inga symptom.

– Vi har bistått med att sanera dessa personerna. De tvättades och kläddes av, säger Kristoffer Stigson, insatschef på räddningstjänsten.