Barnpsykologen om klimatkrisen: Bagatellisera inte

Publicerad 2023-03-20

1,5-gradersmålet är dödsdömt, enligt en ny rapport från IPCC.

Samtidigt kommer det här årtiondet vara helt avgörande för framtida generationer.

Psykologen Hanna Thermaenius ger råd om hur du ska prata med ditt barn om klimatet.

I dag publicerade FN:s klimatpanel IPCC sin rapport över klimatpåverkan.

Och läsningen är brutal.

1,5-gradersmålet ser allt mer dödsdömt ut – i stället styr vi nu mot 2,8 grader vid seklets slut.

Det här årtiondet kommer samtidigt att blir helt avgörande då det och kommer att ge konsekvenser för framtida generationer under århundraden.

Men oavsett vad vi gör så är risken stor att haven kommer att stiga i tusentals år.

Hanna Thermaenius är barnpsykolog på Rädda Barnen.

Här ger hon tips och råd på hur du ska prata med barn om klimatförändringarna.

Hanna Thermaenius, barnpsykolog på Rädda Barnen.

”Visa att det är pratbart”

Ska man som förälder ta upp det själv eller vänta tills barnet tar upp det?

– Jag tycker inte att man ska vänta utan som förälder eller annan vuxen visa att dessa frågor är pratbara och att detta inte är något som barnen själva behöver bära eller lösa. För vissa barn känns det här med klimatförändringarna både obehagligt och farligt, vilket gör att man inte vågar dela. Då är det viktigt att visa att det går att prata om.

Hur pratar man om klimatförändringarna på rätt sätt med barn?

– Till skillnad från annan oro är klimatet lite klurigt, då annan oro kan gå att avfärda men detta är faktiskt en reell oro. Det är därför viktigt att vi tar den på allvar och lyssnar in, men också att vi tryggar barnen och uppmuntrar att fundera kring de här frågorna.

– Som vuxen är det lätt att vilja svartmåla eller bagatellisera, men det är viktigt att visa för barnen att även små saker kan göra skillnad. Det är hoppingivande. För även om man som vuxen har en åsikt så behöver man inte alltid dela den utan kan förhålla sig lite neutral. Att varken vara för alarmistisk eller förnekande.

Lake Oroville i Kalifornien.

Maktlöshet skapar oro

Finns det något man inte ska säga när man pratar med barn om klimatet?

– Man kan vara lite nyanserad och låta barnets oro styra vad man pratar om. Det är viktigt för barn att känna att de kan vara med och bidra. Just maktlöshet kan skapa väldigt mycket oro. För de allra minsta kan det vara att plocka upp plast när man är ute i naturen, och för äldre att lära sig sopsortering. Sådant kan hjälpa till att kanalisera oron.

– Ett tips är att först lyssna in barnens oro och frågor innan vi ger svar. För framförallt yngre barn kan det vara svårt att veta om oron gäller för nästa vecka eller för framtiden.

Hur hanterar man om ens barn är extra orolig och rädd?

– Detta ämne är som en droppande kran. Men klimatförändringarna eller skulden kring dem ligger inte på individnivå att lösa. Det måste man som vuxen komma ihåg. Det är därför viktigt att fokusera på det lilla då vi behöver rusta våra barn att vara så hoppfulla som möjligt. Därför behöver det både för vuxna och barn finnas stunder där man kanske inte tittar på nyheterna, eller är lite extra uppmärksamma på hoppfulla nyheter.