Satellitbilder på döda veckor före ryska reträtten

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2022-04-04

Ryssland hävdar att Ukraina placerat ut kroppar på Butjas gator.

Ett iscensatt skådespel – menar ryska försvarsdepartementet.

Nu visar satellitbilder att liken låg där flera veckor innan ryssarnas reträtt.

Följ ämnen
Ukraina

Det har snart gått två dygn sedan världen chockades av bilderna från Butja.

Flera döda män hittades skjutna, utspridda flera hundra meter, till synes avrättade på en och samma gata i ett bostadsområde. Vissa var bakbundna. Andra låg döda intill sina bilar och cyklar.

Det var de första skakande bilderna från förorten till Kiev. Timmar senare hade hundratals döda hittats i Butja. Nedgrävda i massgravar, torterade i källare. Hela världen rasade och flera politiska ledare anklagar Ryssland och Vladimir Putin för krigsbrott.

Satellitbilder motsäger Rysslands försvar

Ryska försvarsdepartement var snabba med att slå ifrån sig kritiken.

Ett argument som ryska sidan återupprepat sedan dess är att de ryska trupperna lämnade Butja kring den 30 mars.

”Det ser ut som en planerad kampanj från media. Att ta i beaktning är att trupperna lämnade Butja den 30 mars. Varför kom inte dessa bilder förrän fyra dagar sedan? Att de dyker upp först nu bevisar att det är falska”, skriver departementet på sin kanal på Telegram.

Ord har stått mot ord. Nu visar satellitbilder att lik låg på gatan över tre veckor innan ryska styrkor retirerade, enligt New York Times som tagit del av och analyserat satellitbilder från Maxar. Tidningen uppger att man jämfört satellitbilderna med videofilmer från platsen den 2 april då flera kroppar låg på gatan.

Minst elva kroppar ska ha legat där sedan den 11 mars, enligt analysen.

”Objekten på bilderna ligger i samma position som kropparna som hittades efter att ukrainska styrkor återtagit Butja”, skriver New York Times.

Ytterligare analyser visar att kropparna legat i samma position i tre veckor, enligt tidningen.

Ryssland: En provokation

Ryssland har återkommande hävdat att de inte dödat civila, vare sig i Butja eller andra delar av Ukraina. De hävdar att de döda kropparna i Butja var ett ”skådespel”, att filmer visade att liken rörde på sig.

”Kropparna i videon verkar ha placerats ut avsiktligen för att skapa mer dramatiska bilder”, skrev det ryska försvarsdepartementet på Telegram.

Ryssland har motsatt sig anklagelserna och efterfrågat ett möte i FN:s säkerhetsråd eftersom de anser att det är en ”provokation” från ukrainsk sida.