Mona Sahlin i förhör: Får man inte låna ut pengar till vänner?

Uppdaterad 2017-04-04 | Publicerad 2017-03-02

Mona Sahlin erkände plötsligt att hon utfärdat flera osanna intyg åt sin livvakt.

Nu framkommer att Sahlin också skickat över tre miljoner kronor till ”livvakten” och att de drömde om jobb vid FN – där han skulle tjäna en kvarts miljon i månaden.

Men vad som ligger bakom deras komplicerade ekonomiska relation får inga raka svar.

– Hon litar på mig och jag på henne, säger ”livvakten” i förhör.

Mona Sahlin med livvakten.

Historien uppdagades 4 maj 2016Expressen publicerade ett intyg där Mona Sahlin uppgav att hennes tidigare ”livvakt” tjänade 120 000 kronor i månaden, varav hälften betalades ut av henne personligen.

I själva verket tjänade han då 43 000 kronor i månaden för sitt arbete för Mona Sahlin i hennes roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Hon konfronterades av Expressen och i slutet av april och vidhöll då först uppgifterna. Sen ändrade hon sig och gav andra förklaringar.

Klockan 17.48 den 4 maj, samma dag som uppgifterna om intyget publicerades, mejlade Mona Sahlin regeringskansliet med en ansökan om att avsluta uppdraget:

”Jag meddelar härmed att jag från i dag begär att få bli entledigad från mitt uppdrag som Nationell Samordnare”.

”Yrkesmässig relation”

Nu har förundersökningen kring de falska intygen blivit offentlig. Den flera hundra sidor långa utredningen kring Mona Sahlin och hennes ”livvakt” väcker frågor kring vad som i förundersökningen framstår vad något som kan beskrivas som en komplicerad ekonomisk relation mellan de båda.

I förundersökningen framkommer att Mona Sahlin utöver de falska intygen också har fört över stora summor pengar till 47-årige ex-livvakten mellan 2012 och 2015.

De ska röra sig om nästan en miljon kronor – årligen.

När förhörsledaren börjar ställa frågor om de pengarna och om Mona Sahlin har någon uppfattning om hur mycket det kan röra sig om vill hon inte svara.

– Jag förstår inte relevansen överhuvudtaget i vad min ekonomi har att göra med vad jag har skrivit för intyg som arbetsgivare i Nationella samordnaren, säger hon.

Polisen säger att de vill utreda de stora summorna, ”reda ut om det handlar om någonting brottsligt”.

– Så man får inte låna ut pengar till sina vänner utan att det ska anklagas för att eventuellt vara brottsliga avsikter, vad är detta? säger Sahlin.

Enligt Mona Sahlin rör det sig om lån, som hon fått tillbaka som 47-åringen använt för att till exempel renovera sin bostad.

Livvakten: Väntade lön på kvarts miljon

Den 47-årige ”livvakten” har en delvis annorlunda bild. Han säger i förhören att det är lån och lön som satts in från Mona. Pengar han också tänkt betala tillbaka – när han fått sin nya tjänst som han och Mona Sahlin pratat om i flera år.

Mona Sahlin nämner i förhör en ”utlandstjänst” hon kämpat för att få och 47-åringen beskriver det som en samordnarroll mot extremism fast vid FN i Geneve. Där skulle han vara chef för hennes livvaktsgrupp och tjäna 250 000 kronor i månaden, uppger 47-åringen i förhör.

Enligt förhörsledaren är den högsta polislönen de lyckats få fram på 125 000 kronor före skatt. Det framgår också i förhören att 47-åringen själv säger att han inte haft koll på hur mycket pengar som kommit in på hans konton, eller hur stor lönen egentligen var.

47-åringen säger i förhören att tanken hela tiden varit att han skulle ha betalat tillbaka till Mona och för de andra lånen när han fått den nya lönen från FN-tjänsten.

– Det är ju det som hade givit mig möjlighet att betala tillbaka det jag fått ifrån Mona i form av lån och stöd som hon givit mig under åren, säger han i förhör.

Förhörsledaren frågar också 47-åringen om hur Mona Sahlin kunnat låna ut så mycket pengar till honom och säger ”det är nästan hela hennes årsinkomst för övrigt, jag får inte ihop det”.

– Hon litar på mig och jag litar på henne.

Frågor om deras relation

Vid det första förhöret med Mona Sahlin angående osant intygande nekar hon till brott. Men därefter är en av förhörsledarens första frågor vilken relation hon och ”livvakten” har till varandra.

Sahlin beskriver den som yrkesmässig och att de först träffades när 47-åringen blev hennes Säpo-livvakt kring hösten 2010. Hon säger också att hon vigde mannen och hans hustru, samt att hon ”känner sig trygg” med honom.

– Så när jag då fick möjlighet att anställa en person som samordnare så var det för mig givet att fråga XX eftersom jag litar på honom, känner mig trygg med honom, säger Mona Sahlin i förhör.

Livvakten anställdes 2 februari 2015, enligt regeringskansliet, och enligt anställningsbeslutet kallades hans tjänst ”biträdande sekreterare” och lönen sattes till 42 000 kronor i månaden.

24 mars 2015 mejlar Mona Sahlin det första av flera mejl till de ansvariga för lönerna på regeringskansliet och menar att hennes anställdas löner ”måste justeras”.

Bland annat ”livvaktens” ersättning som då fortfarande är 42 00 kronor.

Mona skriver att 47-åringen arbetar långt mer än 40 timmars veckor. ”Och hans insats är avgörande för mig. Avgörande”, skriver Mona Sahlin.

Men en vecka efter mejlet om höjda löner skriver Mona Sahlin ett intyg till ”livvakten” där hon intygar att han tjänar 60 000 kronor i månaden för anställningen hos den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism. Enligt intyget ska han också tjäna 20 000 kronor i månaden, pengar som skulle ha betalats ut från Mona Sahlins enskilda firma.

”Livvaktens” lön är då fortfarande 42 000 kronor.

Mona Sahlin fortsätter att mejla och arbeta för att 47-åringen ska få högre lön utan framgång. Mejlväxlingen pågår i flera månader och den 22 maj blir rättschefen vid Kulturdepartementet indragen.

Fanns inget utrymme för höjning

I mejlet som skickas vidare till honom i slutet av maj 2015 skriver Mona Sahlin att ”min bestämda uppfattning är – och det är med största allvar – att ni självklart måste justera hans lön”, syftandes på 47-åringen i förhör berättat att han främst arbetade hemifrån.

Ett par dagar senare svarar Daniel Ström och säger att trots Monas olika uppgifter om att 47-åringens förändrade arbetsuppgifter inte finns något ”utrymme i regelverket” för att höja ”livvaktens” lön.

Vid en lönerevision höjs 47-åringens lön till 43 000 kronor, trots Mona Sahlins påtryckningar om att den borde vara högre. Beskedet om höjningen med 1 000 kronor kommer i slutet av 2015 och sista november skriver Sahlin i ett mejl att det ”inte känns seriöst”.

En månad tidigare har hon utfärdat ett nytt intyg åt 47-åringen. I oktober 2015 skriver hon under ett arbetsgivarintyg om att han tjänar 60 000 kronor per månad från regeringskansliet och att hon själv betalar honom ytterligare 60 000 kronor för en anställning hos henne.

Skrev ytterligare intyg

Innan allt uppdagades hann Mona Sahlin skriva ytterligare ett intyg i februari 2016 om att 47-åringen tjänade 60 000 kronor i månaden.

Hans lön var då fortfarande inte högre än 43 000 kronor.

I förhör förklarar Mona Sahlin vid upprepade tillfällen att hon var säker på att hans lön skulle komma att bli den höga ersättning som specificerats i intygen och att det var ”vad hon såg som sant”.

– När jag skrev det här intyget så var jag till 100 procent övertygad om att dom 60 000 kronor per månad som hag hela tiden tyckte XX var skulle ha, och som han också via mig var övertygad om han skulle få, säger Mona Sahlin i förhör.

Ansvarig vid regeringskansliet beskriver det som ”en uppseendeväckande hög lön”.

Tillägget på mellan 20 000 och 60 000 som Mona Sahlin enligt intyg skulle betala ut via sitt företag är det däremot oklart huruvida de betalats ut eller inte. I alla fall enligt Mona Sahlin i förhören.

Intygen har 47-åringen använt för att få lån till bilar för uppåt 800 000 kronor och en bostad på Solsidan i Saltsjöbaden för 10 miljoner kronor.

Han säger att han precis som Mona trott att han skulle få lönen som de kommit överens om – 60 000 kronor – och att han därför använde intygen.

Att det inte blev så beskriver han som ”stor otur”.

Fört över flera miljoner kronor

Mona Sahlins före detta ”livvakt” har i dagarna fått veta att han får behålla sitt arbete vid Stockholmspolisen.

Efter skandalen har Mona Sahlin avsagt sig alla offentliga uppdrag och ska nu leva på sin statsrådspension på 54 000 kronor i månaden.

Sahlin ska betala 80 dagsböter à 590 kronor, 47 200 kronor totalt. Livvakten ska betala 23 200 kronor, 80 dagsböter à 290 kronor. Bägge två ska betala 800 kronor till brottsofferfonden efter sina erkännanden.

47-åringen var först med att erkänna och det kom plötsligt i ett mejl från hans advokat i början av februari. Då medgav han att han vid tre tillfällen använt de falska intygen.

Några dagar senare erkände Mona Sahlin att hon skrivit tre osanna intyg i förhör:

– Även om jag inte har haft någon avsikt att vare sig vilseleda, lura eller sko mig, så erkänner jag att det blev felaktiga uppgifter, säger Mona Sahlin.

Förhörsledaren: Varför skrev du de oriktiga uppgifterna?

– Vid tillfället hade jag en annan avsikt, men det blev fel och det erkänner jag.

Aftonbladet har sökt Mona Sahlin för en kommentar.