Dykarnas chockfynd: ”Miljontals fimpar”

Projektet Havsresan har kartlagt miljön i Öresund

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Dykare har i sommar undersökt miljön i Öresund och kan konstatera att den är mycket god.

Samtidigt stötte man på stora problem med övergivna fiskenät och cigarettfimpar.

– Det var miljontals fimpar, säger dykaren Jonny Magnusson.

Havsresan är ett projekt som återkommit varje år sedan 1990. Det går ut på att ett gäng dykare går samman för att kartlägga miljön i Sveriges sjöar och hav, med hjälp av ekonomiskt stöd från kommuner och företag. Årets värdkommun var Helsingborgs stad som, tillsammans med flera organisationer, sponsrade de 42 dykarnas undersökning av Öresund.

– Man kan säga att Öresund är det mest undervärderade havet vi har. Det mår så fruktansvärt bra om man jämför med exempelvis Kattegatt och Östersjön. Vi har hittat massor med trevliga miljöer, säger dykaren Jonny Magnusson.

1 av 3 | Foto: Projektet Havsresan
”Miljontals fimpar”, enligt dykaren Jonny Magnusson

Hittade fiskenät och fimpar

Men Havresan stötte även på skräp under havsytan, något som även SVT Helsingborg har rapporterat om. Bland annat hittades en hel del ”spökgarn”, det vill säga borttappade fiskenät, med döda fiskar och fåglar i.

– Det kommer alltid att finnas tappade redskap men det finns inga riktiga resurser att ta hand om det. Det finns ingen myndighet som har det ansvaret, så det faller mellan stolarna, säger Jonny Magnusson.

Utöver det kryllade det av cigarettfimpar i Öresund. Enligt Jonny Magnusson sköljs dessa rakt ut i havet via dagvattenbrunnar.

– Det var miljontals fimpar. Det var så många fimpar att jag inte riktigt kan förklara det. Allt som hamnar i brunnen åker rakt ut i havet. Det finns fiskar som tror att det är mat, säger han.

Kommunen: ”En överraskning”

Kommunens projektansvariga, Sophia Stringer, säger till SVT Helsingborg att de kände till problemet sedan tidigare.

– Men att det är så stora mängder blev en överraskning, säger hon.

Hon tror att den nya tobakslagen kan ha lett till en ökning av fimpar, eftersom den skickar ut rökarna på gatorna. Enligt Sophia Stringer måste en lösning till – om det inte går att förändra nedskräparnas beteende.

Publicerad:

LÄS VIDARE