Venstre öppnar för regeringssamarbete med S

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Arkivbild.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Arkivbild.

NYHETER

Det konservativa regeringspartiet Venstre i Danmark öppnar upp för att bilda regering med Socialdemokraterna efter valet den 5 juni i år. Beskedet kommer i en nyutgiven bok.

I boken "Befrielsens ögonblick", som kom ut på torsdagen, säger partiledaren Lars Løkke Rasmussen (V) att ett regeringssamarbete mellan partierna är ett alternativ om Venstre inte lyckas få till en konservativ-liberal regering.

– Det finns naturligtvis dilemman med det här, men samtidigt råder det enligt mig inga tvivel om att det är ett verkligt förslag. Mycket politik avgörs redan i mitten i dag, säger han i boken.

Løkke Rasmussen leder en minoritetsregering och anser vidare att ett samarbete mellan de två partierna kan hålla partier på ytterkanten, som högerextrema Stram Kurs, borta från inflytande.

– Om jag endast kan bli statsminister med stöd från den yttersta högerkanten så vill jag hellre utforska möjligheten för en bred mittenregering, säger han under en pressträff på torsdagen.

Løkke Rasmussen säger sig vara villig att låta någon annan än honom själv inneha rollen som statsminister och uppger att han inte har diskuterat förslaget med Socialdemokraternas partiledare Mette Frederiksen.

Enligt nyhetsbyrån Ritzaus opinionsmätning får det blå blocket, där Venstre ingår, 42,6 av rösterna. Oppositionen ligger på 54,8 procent. Socialdemokraterna leder med tio procentenheter över Venstre i mätningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE