Malmös träd håller världsklass

Prisas nu i internationell tävling

Av: Felix Blom

Publicerad:
Uppdaterad:
Bellevueparken i Malmö.
Foto: KRISTER HANSSON
Bellevueparken i Malmö.

En av världens bästa trädstäder – så kan Malmö titulera sig nu.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation samt av Arbor Day Foundation har gett Malmö bemärkelsen Tree City of the World 2019

Det krävs ett aktivt arbete med stadens trädbestånd för att vinna priset. Träd ska synliggöras som viktiga ur hälso-, klimat- och välmåendeperspektiv, någonting som alltså Malmö har lyckats med. En bedrift som gör Andreas Schenström, ordförande för tekniska nämnden i Malmö, glad.

– Jag är stolt över Malmös utmärkelse som en av Europas första Tree cities of the world. Utmärkelsen ligger i linje med stadens mål om ökat fokus på träds betydelse för Malmö, säger han.

Stor träff för trädkramare

Om två år kommer en stor internationell trädkonferens att hållas i Malmö. International Society of Arboriculture anordnar då sin orliga konferens i staden. Vilket blir tredje gången någonsin som den hålls utanför Nordamerika sen starten 1924.

– Träden i Malmö bidrar med väldigt stora ekosystemtjänster. De gör oss friskare och ger en stad som är mer tålig mot störningar. Den här utmärkelsen ska ses som ett kvitto på ett mångårigt arbete med att värna stadens träd, men också som en uppmaning till alla oss invånare – att reflektera över vad våra träd bidrar med – och tänka en gång extra innan man tar fram sågen, säger Larsola Bromell, landskapsarkitekt på fastighets- och gatukontoret.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN