Notre-Dame

Fem dömda för terrordåd mot Notre-Dame

Av: 

TT

NYHETER

Fem kvinnor som kopplas till terrorrörelsen IS har dömts till långa fängelsestraff för inblandning i ett misslyckat bombattentat mot katedralen Notre-Dame i Paris 2016.

Kvinnorna greps efter att polis upptäckt att en bil parkerad nära Notre-Dames huvudentré var fylld med gascylindrar. De två huvudmisstänkta hade då dränkt bilen i diesel, men misslyckats med att tända eld på bränslet med en cigarett. De två dömdes till 25 respektive 30 års fängelse.

En av de två huvudmisstänkta kvinnorna ska ha utgett sig för att vara en manlig IS-krigare som hade kommit tillbaka från Syrien och nu letade efter en fru, och på så sätt ska hon ha lockat till sig de andra nu dömda.

Två kvinnor dömdes till 20 års fängelse för att ha hjälpt huvudkvinnorna att hålla sig undan polisen, den femte kvinnan döms till fem års fängelse för medhjälp till brottet.

Kvinnorna anses ha utfört sitt attentatsförsök under order av den IS-man som i juni 2016 ska ha beordrat ett dåd då en polis knivmördades utanför sitt hem i Paris. IS-mannen tros ha dödats i strider i Irak 2017. Han har dödförklarats, men då det inte finns bevis för att han verkligen är död dömdes även han i sin frånvaro till livstids fängelse för attentatsplanerna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Fransk polis bevakar den då inte eldhärjade katedralen Notre-Dame i Paris 2016.

Foto: Christophe Ena/AP/TT
Publisert:

LÄS VIDARE

Fem med koppling till Parisdåd gripna

ÄMNEN I ARTIKELN

Notre-Dame

Paris

Terrorbrott