Ny ledare utsedd i sargade Haiti

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-04-30

Beväpnad polis vaktar den byggnad där Haitis nya ministrar utses i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Fritz Belizaire är utsedd till ny premiärminister i det av gängkriminalitet, våldsamheter och politisk oro sargade Haiti.

Den erfarne politikern Edgard Leblanc Fils ska led det övergångsråd som är tänkt att styra landet i ny riktning.

Den tidigare sportministern Belizaire ersätter Michel Patrick Boisvert, tidigare finans- och ekonomiminister, som varit tillfällig premiärminister sedan den folkvalde premiärministern Ariel Henry avgick efter att ha förlorat kontrollen över Haiti.

Samtidigt utsågs Edgard Leblanc Fils att styra ett det övergångsråd som består av nio personer, varav sju har rösträtt. Fyra av dem röstade för Belizaire som ny ledare. Rådet fortsatte sedan med att utse en ny regering genom förhandlingar som pågick bakom stängda dörrar.

Tisdagens besked om formell premiärminister innebär att Haiti får en politisk ledning som ska ta itu med de monumentala uppgifterna att återställa något slag av kontroll över landet.

Kriminella gäng i landet med drygt elva miljoner invånare kontrollerar stora delar av huvudstaden Port-au-Prince, samt distribution av förnödenheter och nödvändiga transportleder i viktiga delar av landet.

Därmed har den tidigare premiärministern Ariel Henry formellt fråntagits all makt i Haiti. Han avgick i praktiken i mars i år när han var på besök i Kenya för att söka polisstöd till Haiti; samtidigt övertog kriminella grupper den faktiska kontrollen över landet. Efter påtryckningar från flera karibiska nationer och USA valde Henry avgå.

Då hade redan den tidigare finansministern Boisvert utsetts till tillfällig premiärminister, en post som han nu överlämnar till Belizaire.