Försäljaren: Vi följer lagen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-04-14

LAGLIGT  Smart bar i Göteborg säljer flera narkotikaliknande driger.

De säljer knark – motsvarigheter till amfetamin, marijuana och ecstasy.

Men försäljarna försvarar droghandeln.

– Vi följer lagen, säger Fredrik Finné, inköpschef på Smart bar.

”Den är kusin med MDMA (ecstacy) som är en utav världens mest kända droger. Eufori, ökad energi, ökad vilja att kommunicera, ökad uppskattning av musik. Mycket bra partydrog men också utmärkt för en hemmakväll.”

Så marknadsförs en av de lagliga drogerna på en av de svenska internetbutikernas hemsidor.

Efterfrågan ökar hela tiden

Eftersom de flesta av företagen är nystartade har ingen av butikerna redovisat några vinster ännu. Men en försäljare berättar om ”god efterfrågan som ökar för varje dag”.

De flesta sajterna saknar helt och håller kontaktuppgifter. En har ett telefonnummer som går till en telefonsvarare i Schweiz, andra försäljare lägger bara på luren när Aftonbladet ringer upp.

Fredrik Finné är inköpschef på Smart bar – en av de nätbutiker som säljer produkten som Kent, 34, och flera andra dött av, enligt rättsläkare.

”Upp till var och en”

Smart bar har tidigare samarbetat med det bolag som sålde drogerna till Kent.

– Jag känner inte till att det varit dödsfall. Får vi veta att krypton orsakar dödsfall kommer vi att sluta sälja det genast. Men det är ingen som har informerat oss om det.

Fredrik Finné viftar bort kritiken om att de går runt lagstiftningen.

– Vi kringgår inte lagen utan vi följer lagen och säljer bara till personer som är över 18 år. Det måste vara upp till var och en att bestämma vad de vill göra. Det finns knivar på Ica men det står inte mordkniv på dem.