Ica: Vi har inte sett några brister

Publicerad 2012-06-20

Nu svarar Ica på Aftonbladets avslöjande att gammalt kött mals ner till köttfärs och säljs till kunder.

Men trots egna kontroller har företaget inte själva upptäckt något matsnusk.

– Vi har inte sett något som bekräftar dessa brister i några inspektioner, säger Mats Ovegård, chef för kvalitet på Ica i ett pressmeddelande.

Mats Ovegård.

Kritiken har varit massiv mot livsmedelsföretaget sedan Aftonbladet avslöjat att Ica Kvantum i Kungens kurva paketerat om ost som passerat bäst före datum och sedan sålt osten till sina kunder.

I dagens Aftonbladet framkom nya uppgifter där anställda berättar om hur butiken malt ner gamla köttbitar till köttfärs.

– Man blandar in det med gammal färs så det inte ska märkas, säger en anställd som vill vara anonym till Aftonbladet.

Har inte sett några brister

Nu svarar Ica på kritiken. 

– Om det som påstås i artikeln är det mycket allvarligt. Men vi har inte sett något som bekräftar dessa brister i några inspektioner, säger Mats Ovegård, chef för kvalitet på Ica i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver företaget att man under 2010 genomförde två oanmälda inspektioner hos Ica Kvantum i Kungens Kurva. Utöver detta har ytterligare två inspektioner utförts av ett oberoende kontrollföretag, samt att företaget själva utfört två egna butiksrevisioner.

Under alla dessa kontroller har man inte hittat några fel i hanteringen av köttfärsen, skriver Ica vidare i pressmeddelandet.

Genomfört en extra kontroll

Företaget till och med utfört ytterligare en kontroll med anledning av avslöjandet i Aftonbladet.

Även där kammade man noll.

– Vi har ett etablerat kvalitetsstöd till Ica-butikerna som bygger på gällande branschstandard. Med anledning av uppgifterna i Aftonbladet har Ica också genomfört en extra kontroll av butiken som inte heller visade på brister i köttfärshanteringen. Vi välkomnar också att Huddinge kommun nu gör en uppföljning av butiken, säger Mats Ovegård i pressmeddelandet.