Sov bättre med nya snälla piller

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-16

Nu kan du slippa sömnbesvär – utan biverkningar

Sömnproblemen är en mardröm för många svenskar. Två av tio lider av kraftigt störd sömn. Och nästan hälften uppger att de sover dåligt i perioder. Men nu finns ett nytt piller mot sömnlöshet – utan biverkningar.

20 procent av svenskarna lider av kronisk insomni, vilket innebär att man har svårt att somna, vaknar för tidigt och ligger sömnlös på natten.

Från och med i dag finns en ny metod i Sverige för att bota sömnlöshet. Den fysiska anledningen till att vi inte kan sova är en brist på sömnhormonet melatonin. Tabletten Circadin ger en långsam utsöndring av melatonin under åtta timmar på natten och följer kroppens egen kurva.

”Lovande”

Jan Hedner, sömnprofessor vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, tycker att man alltid ska vara försiktig med nya preparat.

– Vi måste först göra en nykter bedömning av läkemedlet. Men det ser väldigt lovande och spännande ut, säger Jan Hedner.

Olikt alla andra

Det nya sömnläkemedlet liknar inget annat som finns på marknaden, enligt Jan Hedner.

– Dagens sömnmedel har en helt annan angreppspunkt. Fördelarna med Circadin är att det i nuläget inte verkar ha beroendeframkallande egenskaper och att man mår bra dagen efter. Man får ingen baksmälla av det, säger han.

Circadin fungerar för människor som lider av insomni och är 55 år och äldre. Men troligen kommer även andra åldersgrupper att kunna använda läkemedlet.

Var rädd

I Danmark har läkemedlet funnits sedan oktober förra året och danskan Lis Mahler, 71, har provat Circadin. I 20 år har hon sovit dåligt i perioder.

Trots det ville hon inte ta sömnmedel. Hon var rädd för biverkningarna. Men i januari övertalades hon att testa Circadin – med gott resultat.

– Jag tar en tablett innan jag går och lägger mig och somnar efter tio minuter. Efter 7,5 timme vaknar jag och är så pigg, så pigg. Jag får inga biverkningar, säger Lis.