Göran Persson: S behöver tuffa till sig

Publicerad 2014-05-01

GNESTA. Göran Persson (S) gav flera råd till sitt parti när han talade i Gnesta på första maj.

Den före detta statsministern vill ta bort vinstintresset i skolan, införa en äldreomsorgsförsäkring och återinföra den allmänna värnplikten.

– Och så behöver socialdemokratin tuffa till sig lite, säger han.

Förra året talade ex-statsministern Göran Persson i sin födelseort Vingåker i Södermanland på första maj. I år framträdde han i Gnesta ett par mil från sitt hem på gården Torp. Persson gick till hård angrepp mot regeringen och menade att den "nyliberala eran" i Sverige och internationellt snabbt närmar sig sitt slut.

– Det finns en uppfattning att politiken är tömd på sin kraft och att det är marknaden som löser de stora samhällsproblemen. Vi har haft en period där det prövats och det har inte gått så bra för att uttrycka sig försiktigt. Politik kan utövas, det kan göra skillnad. Då ska man ta tag i de frågor som är viktiga och våga göra det, säger han.

"En absurd tanke"

Men förutom attacker mot regeringen gav Persson också flera inspel till hur hans eget parti bör agera framöver. Han menade att man måste våga höja skatten om det krävs och att man bör "tuffa till sig". Precis som i sitt tal förra året vill han se ett omedelbart slut på vinstintresset i skolan.

– De borgerliga är skräckslagna över förfallet i skolan. Björklund menar att det beror på att kommunerna har för stort inflytande. Kommunaliseringen av lärarnas tjänster är problemet, säger han. För mig är det tvärtom. Det är inte kommunaliseringen som är problemet, det är kommersialiseringen. Det måste bort, det riskerar att sortera barn efter lönsamhet, en absurd tanke, säger han.

Vill ha modern värnplikt

Dessutom vill ex-statsministern att den allmänna värnplikten, som togs bort för några år sedan, ska komma tillbaka.

– Återinför en modern värnplikt för flickor och pojkar, oavsett var de är födda. Det är att ta ett ansvar för vårt land. Jag kan tänka mig att först får alla mönstra, de får beskedet att de behövs och ska göra en insats för sitt land. Sedan därefter en fyra veckors utbildning på sommaren där man får ersättning. Man får gå igenom hur hotbilden ser ut, även det som inte är militära hot, säger Göran Persson.

De som sedan vill gå vidare ska kunna ligga inne under flera månader nästa sommarlov.

– Då har man byggt en grund där alla är med och där försvarets framtida personalrekrytering baserar sig på hela landets befolkning, inte bara vissa snäva grupper Det är en viktigt demokratisk aspekt och en bra väg in i vuxenlivet.

Alliansen "ett slukhål"

En tredje reform den förre S-eldaren vill se prövad är den om en generell äldreomsorgsförsäkring.

– De tjänster vi behöver ha i livets slutskede, när vi är som mest skröpliga och sårbara, måste också få växa. Det är en farlig väg att säga att det bara är den privata konsumtionen som ska få växa. Äldrevården ska få kosta pengar och de som jobbar med det ska ha bra betalt. Jag har en tanke om en försäkring, som vi har för a-kassa och sjukförsäkring. Det är en tysk modell, där skattekvoten är densamma men vi finansierar det ändå gemensamt.

Göran Persson sågade vid flera tillfällen Alliansregeringen vid fotknölarna. Han menar att den förvandlats till ett slukhål, där de mindre partierna får det jobbigare och jobbigare.

– Det verkar som både KD och C är på väg ned. Men även FP är på kanten till slukhålet, de har förlorat sin enda fråga, skolan, genom inkompetens. Det kan vi bli en helt annorlunda och ny riksdag som samlas. Det är svårt att bedömda hur det parlamentariska läget kommer se ut efter valet i höst.

Tvekar om V

Men han menade också att hans eget parti måste visa mer självförtroende.

– Socialdemokratin mår förhållandevis väl, men den kunde var smycket starkare. Den skulle kunna tuffa till sig lite. Det finns mycket vrede och frustration i folkdjupet och den behöver sitt politiska uttryck. Annars fångas det upp av de mer extrema politiska varianterna och det vill vi inte.

Han ville inte ge konkreta råd om vilka Stefan Löfven ska regera med efter en eventuell valseger. Men han tvekar på om Vänsterpartiet har i en regering att göra.

– Jag regerade i tolv år utan dem i regering. Men jag samarbetade nära med dem i riksdagen, det gick utmärkt. Vi har sett vänsterpartier som kommit in i andra nordiska länder regeringar och nästintill utplånats. Kanske borde V fundera över sin framtid.

Valåret 2014 |
Aftonbladet