Miljonregn över småföretagarna

Uppdaterad 2013-09-12 | Publicerad 2013-04-04

Tillväxtverket delar ut 105 miljoner till småföretagare i år.
Med rätt ansökan är chansen stor att du får ett bidrag.
Här får du bästa tipsen.

Ökad försäljning Ebba-Maria Olssons webbshop fick stöd 2008. På kort tid ökade försäljningen med 20 procent.

Har ditt företag en produkt eller tjänst som ännu inte nått sin fulla potential? En idé som med lite hjälp kan tas till nästa nivå?

Då kan affärsutvecklingscheckar vara stödet du söker.

Mellan den 1 mars och 30 maj kan småföretag ansöka om en ekonomisk energikick från Tillväxtverket och Länsstyrelsen. Sammanlagt ska 105 miljoner kronor delas ut.

Goda utsikter

Checkarna är en utveckling av "programmet för produktutveckling i små företag av varor och tjänster", som Tillväxtverket haft sedan 2005. Sara Linde, programansvarig på Tillväxtverket, berättar att utsikterna är goda för dem som beviljas stöd av affärscheckar.

– Ungefär 2 500 företag har beviljats stöd sedan starten. Och resultatet har varit väldigt bra. 82 procent har fått en stärkt produktportfölj, det vill säga utvecklat fler produkter och etablerat dem bättre. 81 procent har förbättrat sin marknadsposition. 83 procent säger att de har fått ökad konkurrenskraft. 73 procent har fått nya kunder och 58 procent har tagit sig in på nya marknader.

Den ekologiska webbshopen Mossagården är ett av företagen som beviljats stöd tidigare. Sedan man fick hjälp 2008 har uppsvinget varit dramatiskt berättar VD:n Ebba-Maria Olsson.

– Vi var först i Sverige med prenumerationer på frukt- och grönsakskorgar. Med pengarna kunde vi utveckla en bättre hemsida och göra nyanställningar. Efter det blev kundkontakten smidigare och det gick uppåt i rekordfart.

På kort tid ökade Mossagårdens försäljning med 20 procent och årsomsättningen gick upp till 12 miljoner kronor.

En tydlig plan

Den stora skillnaden är att stödet numera delas in i två delar. Affärsutvecklingscheckar för utveckling av varor och tjänster och Affärsutvecklingscheckar för internationalisering.

Utvecklingscheckarna är på 50 000 - 500 000 kronor och internationaliseringscheckarna på 50 000 - 250 000 kronor. Pengarna är avsedda för att småföretag med extern hjälp, programanställningar eller konsulter, ska kunna vidareutveckla sina produkter och nå nya marknader.

Sara Linde berättar att alla småföretag har lika stor möjlighet till stödet, så länge man uppfyller vissa grundkrav. Företaget måste ha minst två anställda och ha en omsättning på en miljon kronor. Det är alltså inget nystartsstöd, men istället en kraftinjektion för dem som vill vidareutveckla sin produkt eller idé.

Det viktigaste är att du som ansöker är så tydlig som möjligt med din affärsplan.

– En bra ansökan beskriver företaget eller produkten, berättar Sara. Men även vilken affärsnytta pengarna skulle göra. Varför vill man nå nya marknader? Vad är målet med att utveckla företaget? Sen ser vi gärna att fler kvinnliga företagare söker stödet. Vi ökar gärna deras deltagande i näringslivet. Men vi fokuserar inte på någon särskild bransch. Alla småföretag, oavsett marknad kan ansöka om checkarna.

Kasper Nowakowski

Följ ämnen i artikeln