Filippa Reinfeldt lämnar politiken

Publicerad 2014-10-16

Förlorade strid om finanslandstingsrådsposten

M-profilen Filippa Reinfeldt lämnar politiken.

I kväll förlorade hon kampen om att bli finanslandstingsråd i Stockholms län mot Torbjörn Rosdahl.

Siffrorna blev 22-20.

Efter en lång karriär inom Moderaterna har Filippa Reinfeldt, 47, beslutat sig för att lämna politiken. Efter ett möte med M-gruppen i Stockholms läns landsting stod det i kväll klart att det blir Torbjörn Rosdahl som får fortsatt förtroende att vara finanslandstingsråd när Alliansen ska fortsätta styra i länet, denna gång i minoritet.

Tog strid om mäktig post

Han var föreslagen av tre av fem ledamöter i den viktiga nomineringskommittén, trots att han varit ifrågasatt efter det dåliga valresultatet, då partiet backade med nästan nio procentenheter i landstinget. Filippa Reinfeldt valde att ta strid om posten.

I kväll stod det klart att hon förlorat med siffrorna 22-20. Efteråt meddelade hon att hon lämnar landstingspolitiken när mandatperioden i landstinget är över vilket är inom kort.

Vill inte säga vad hon ska göra

Det är ännu helt oklart vad hon nu ska göra.

– Hon får återkomma till det, säger presskontakten Gustaf Stenlund.

Filippa Reinfeldt har sedan 2006 varit uppmärksammat sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, med ansvar för vården för cirka två miljoner människor. I valrörelsen var hon Moderaternas hälsopolitiska talesperson på riksnivå. Hon var tidigare gift med ex-statsministern Fredrik Reinfeldt. Efter valförlusten i september meddelade han sin avgång - som M-ledare till våren. Paret Reinfeldt skiljde sig 2012.

"Lämnar ett tomrum efter sig"

Flera andra moderater, bland annat trafiklandstingsrådet Christer G. Wennerholm lämnar nu sina poster. Torbjörn Rosdahl säger att det nu är han som får stå för kontinuteten när flera av hans partikamrater nu lämnar. Han menar att det finns stora utmaningar både inom kollektivtrafiken och sjukvården.

– Vi är fortfarande största partiet, även om vi backade. Även om vi förlorade vår majoritet är det viktigt att vi har en Allians som fungerar och vi har kommit väl överens i förhandlingar. Men det gäller också att vi förankrar beslut över blockgränser. Det kommer vi klara, jag är pragmatisk politiker, säger han.

Han säger att Filippa Reinfeldt kommer lämna ett tomrum efter sig.

– Vi har ju jobbat varje dag tillsammans de senaste fyra åren och har haft kontakt mycket innan dess. Det blir tomt, säger Torbjörn Rosdahl.