SJ: ”Vår första prio är att stötta de inblandade”

Publicerad 2014-12-07

Järnvägsbolaget skakas av knivattacken

På lördagskvällen knivhöggs en tågvärd på ett X2000-tåg.

Nu har hon fått lämna sjukhuset.

SJ ser på händelsen med stort allvar.

– Vi beklagar att vår personal drabbas av det här. Det ska de inte behöva göra i jobbet, säger Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour till Aftonbladet.

Ronny Hörstrand, SJ:s pressjour.

Den kvinnliga tågvärd som blev knivhuggen av en resenär på ett X2000-tåg på väg från Stockholm till Köpenhamn på lördagskvällen har nu fått lämna sjukhuset.

– Hon kom in i går med en allvarlig typ av skada som vid närmare bedömning visade sig vara ganska lindrig, säger Anna Möller vid Region Skånes pressjour till Aftonbladet.

Någon närmare beskrivning av den skada som kvinnan, som är i 30-årsåldern, fick vill Region Skåne inte dela med sig av.

”Behöver lugn och ro”

Enligt Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour vill kvinnan inte kommentera händelsen.

– Jag har pratat med hennes arbetsledare och hon behöver lugn och ro, säger han till Aftonbladet.

Ronny Hörstrand och den övriga personalen vid SJ ser väldigt allvarligt på det som har hänt.

– Vi beklagar att vår personal drabbas av det här. Det ska de inte behöva göra i jobbet. Vår första prio är att stötta de inblandade, även kollegor som inte är inblandade i händelsen men som undrar hur hon mår. Vi har personal i Stockholm och Malmö som ska ta hand och och hjälpa personalen, säger han och fortsätter:

– Sedan kommer vi att gå vidare och se över rutiner och diskutera säkerhetslösningar. Men det är inte prio ett. Det är den mänskliga faktorn.

”Är för farligt”

Händelsen har skakat många, bland annat fackförbundet Seko.

Seko SJ:s ordförande Erik Johannesson säger till TT att han kräver att polisen ska ta ett större ansvar för ordningen på tågen.

– När det uppstår en situation bör man helt enkelt kunna ställa tåget på närmaste station, låta passagerarna stiga av och tillkalla hjälp utan att tågpersonalen ska behöva ingripa. Det är helt enkelt för farligt. Jag vågar inte tänka på vad som kunde ha hänt vår medlem i Lund, säger han till TT.