Vind i seglen för Busch Thor på KD-dagarna

Publicerad 2015-02-21

ÖREBRO. Partiledarkandidaten Ebba Busch Thor känner vind i seglen under KD-dagarna i Örebro som inleds i dag.

Flest vill se henne ta över efter Hägglund, bland dem Aftonbladet pratar med.

– Det är en väldigt positiv stämning och det är många som har bestämt sig, som kommer och berätta det med uppmuntrande ord, säger hon själv.

I helgen håller Kristdemokraterna kommun- och landstingsdagar i Örebro, och frågan alla de runt 900 kristdemokraterna på plats talar om, är vem av de fyra partiledarkandidaterna, Ebba Busch Thor, Acko Ankarberg, Jakob Forssmed och Penilla Gunther, som tar över efter Göran Hägglund.

Den verkliga striden står mellan de tre förstnämnda, som samtliga har fått nomineringar som successivt blir offentliga från KD-distrikten.

Flest för Busch Thor

När Aftonbladet pratar runt bland deltagarna svarar de flesta att de hoppas på att Ebba Busch Thor tar över rodret.

En av dem är Aram El Khoury, KD-ledamot i kommunfullmäktige i Botkyrka och i landstingsfullmäktige i Stockholms län.

– Det är tid för förnyelse. Acko Ankarberg är mer av det gamla laget. Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor är i det nya, men även om Jakob är kunnig så har han en bit kvar. Ebba har mer karisma och är van vid rampljuset. Hon har kortast ställtid som partiledare, säger han.

– Hon är ung, har energi, är snabb, rapp och duktig, säger Therese Ehman från KDU Haninge.

Själv beskriver Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, för Aftonbladet att det som skiljer henne från övriga kandidater är att hon har erfarenhet av kommunpolitik med handfast politiskt arbete.

– Kombinerat med att jag är en tydlig och glad debattör och tror att jag kan bidra med den energin som behövs för att föra partiet framåt.

Emot delat partiledarskap

Busch Thor håller med om att vindarna blåser i hennes riktning.

– Det är en väldigt positiv stämning och det är många som har bestämt sig, som passar på att ta tillfället i akt och komma och berätta det med uppmuntrande ord, men många är också glada över den här öppna processen och inväntar att vi ska resa runt i landet och svara på vad vi tycker och tänker.

KD i Västmanland har föreslagit ett delat partiledarskap mellan henne och Jakob Forssmed.

– Det är ingenting jag tänkt på, och nog något jag får ta ställning till skarpt om valberedningen föreslår att vi ska ha ett delat partiledarskap.

Riksdagsledamoten Jakob Forssmed ställer sig emot förslaget.

– Det kanske är ett uttryck för att man ser att man har många goda kandidater som är beredda att ta på sig uppdraget. Jag tror också i framtidens partiledarskap att fler behöver kliva fram och ta ansvar. Men det är en partiledare vi ska välja till syvende och sist.

Även Forssmed känner medvind

Även Forssmed upplever vind i seglen med de inkommande nomineringarna.

– Det känns bra. Det strömmar in både nomineringar och glada tillrop för mig, men även för andra kandidater.

Han upplever att han har förutsättningar att leda partiet.

– Jag kunde presentera en inriktning för partiet som jag tror väcker tankar både hos medlemmar och hos väljare om en starkare ekonomi med fler jobb, inte minst en starkare gemenskap i samhället.

Hägglund: "Lite vemodigt"

Programmet som han presenterat menar han skiljer honom från övriga kandidater.

– Men också mina erfarenheter som chefsförhandlare inom alliansregeringen i åtta år, och jag är riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson.

Partisekreteraren Acko Ankarberg säger att det centrala för henne är att KD blir ett "modigt parti som vågar stå i centrum av debatten". Men hon vill inte säga vartåt hon känner opinionen inom partiet lutar, och vill inte själv beskriva vad som skiljer henne från övriga kandidater.

– Det är upp till medlemmarna att avgöra. Jag berättar gärna vad jag tycker är viktigt och vad jag står för, och sedan är det en poäng att medlemmarna säger vem som passar bäst att bli partiledare.

Göran Hägglund säger att han anser att alla kandidaterna är utmärkta. Han kommer i morgon hålla sitt avskedstal som partiledare.

– Det känns lite vemodigt, säger han och berättar att talet kommer att vara långt och innehålla många delar av åren han upplevt i partiet.