Mystiskt jättehål förbryllar forskarna

Uppdaterad 2015-02-12 | Publicerad 2014-07-17

En 80 meter bred avgrund har upptäckts på en av Sibiriens mest avlägsna platser.

Men ingen vet vad hålet i marken är för något.

Den enorma kratern dök upp på Samojedhalvön i nordvästra Sibirien, en del av norra Ryssland som kallas Yamal – "världens ände" – på urinvånarnas språk. Halvön är mest känd för enorma renhjordar och naturgasfält.

Hålet upptäcktes av en helikopter och fotograferades från luften. Bilderna var så otroliga att de först antogs vara fejkade.

"Jord har kastats upp inifrån kratern som är stor nog för att flera helikoptrar ska kunna flyga ned i den", skriver The Siberian Times.

Nu rusar forskarna dit för att ta reda på vad som fått marken att slukas upp och ersättas av en till synes bottenlös avgrund.

Meteorit – eller UFO?

Forskare från Rysslands center för arktiska studier och från landets vetenskapsakademi förväntas anlända på onsdagen. De ska ta prover av marken, vattnet och luften.

En av teorierna är att ett jättestort slukhål skapats av att berggrunden rasat. En annan är att en stor meteorit slagit ned, men den idén sågas av den ryska räddningsmyndigheten.

– Vi kan definitivt säga att det inte är en meteorit, säger en talesperson.

En tredje teori, som lyfts fram på en webbsajt, är att hålet är ett bevis på att ett UFO landat på jorden. Men den tankegången hoppas forskarna snabbt kunna slå hål på.

Klimatet får gasen att smälla

Den kanske mest troliga teorin har med klimatet att göra – att hålet skapats av en mix av salt, vatten och naturgas som exploderat i underjorden, till följd av den globala uppvärmningen.

En snabb uppvärmning av permafrosten ska enligt forskaren Anna Kurchatova kunna göra att gasen sipprar ut och orsakar en explosion "som man poppar en champagnekork".

Mixen av salt, vatten och gas under jordytan beror på att området var havsbotten för 10 000 år sedan.

Enligt experter ska den mörka ytan runt kraterns kanter peka på att jorden blivit bränd. Platsen ligger tre mil från Yamals största gasfält Bovanenko och en explosion i närheten av en pipeline kan få ödesdigra konsekvenser.

Följ ämnen i artikeln