Kontroller ska stoppa sjöfylla

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-06

Polisen välkomnar förslag

Snart är det slut på blöta båtfärder. Redan nästa sommar kan sjöpolisen i Göteborg få göra nykterhetskontroller till sjöss.

Då skulle nog folk tänka efter en extra gång, säger Göran Fredling, chef vid sjöpolisen.

I dag får polisen inte göra rutinkontroller av båtförares nykterhet. Regeringen föreslår en ändring.

Högsäsongen för båtfolk börjar gå mot sitt slut och hittills har 21 personer omhändertagits för sjöfylleri i Västra Götaland. Till skillnad mot förra året har man varit förskonade från riktigt allvarliga olyckor.

Det är möjligt att sommarens dåliga väder har hållit nere siffrorna. Men med tanke på att det är fem månader kvar av året så är det förstås inte bra, säger Göran Fredling, chef för sjöpolisen i Göteborg.

Han menar att det är omöjligt att veta hur utbrett sjöfylleriet är på Västkusten. Flygande nykterhetskontroller liknande de som trafikpolisen genomför på land är nämligen inte tillåtet.

Det är någon gammal tradition som lever kvar att det inte skulle vara lika farligt att vara alkoholpåverkad till sjöss men det är det ju, säger Fredling.

Får bara ingripa om misstanke finns

Enligt dagens regler får polisen bara ingripa vid misstanke om sjöfylleri, det vill säga om en förare beter sig konstigt. Någon undre promillegräns, som 0,2 för bilförare, finns inte heller.

Under hösten kommer regeringen att lägga fram ett förslag som ger polisen rätt att genomföra rutinmässiga kontroller.

Redan nästa sommar kan förändringen vara verklighet.

Jag tror att det skulle fungera i preventivt syfte, att folk tänker efter en extra gång innan de ger sig ut med båten, säger Fredling.