Ja till samkönade giftermål i Tyskland

Merkel röstade emot förslaget

Publicerad 2017-06-30

Det tyska parlamentet sa på fredagen ja till samkönade äktenskap.

Beskedet kommer efter att förbundskansler Angela Merkel sagt att ledamöterna kan rösta enligt ”sitt eget samvete” i stället för att följa partiets linje. Merkel själv röstade dock emot förslaget.

– För mig innebär äktenskapet giftermål mellan en man och en kvinna, sa hon till reportrarna efteråt.

I den sista sessionen före semesteruppehållet fattade parlamentsledamöterna i den tyska förbundsdagen på fredagen ett historiskt beslut: Att legaliserar samkönade äktenskap.

Det kommer efter en politisk U-sväng av förbundskansler Angela Merkel, som tidigare varit öppen motståndare till homoäktenskap.

Öppnade upp för omröstning

Under en intervju inför publik som damtidningen Brigitte gjorde med Merkel i måndags gav hon sitt svar på den i Tyskland laddade frågan.

När en man i publiken frågade Merkel följande om när han ”kunde kalla sin kille för make om han vill gifta mig med honom” svarade Merkel att hon såg framför sig en omröstning någon gång i framtiden, där alla ledamöter skulle följa sin övertygelse, snarare än partilinjen.

Ledaren för Merkels koalitionspartner Socialdemokraterna, Martin Schulz, tog förbundskanslern på orden och krävde en omedelbar omröstning.

Ett tilltag Merkel beskrev som ”sorgligt och framförallt onödigt”.

Merkel: Kan bara ske mellan en man och en kvinna

Men efter en snabb process och en vägande del för ja-sidan blir nu homoäktenskap tillåtna i Tyskland.

En majoritet med 393 ledamöter röstade för medan 226 personer röstade emot uppger nyhetsbyrån Reuters.

Angela Merkel var en av dem som röstade emot förslaget.

– För mig innebär äktenskapet giftermål mellan en man och en kvinna. Därför röstade jag emot det här lagförslaget i dag, säger hon till reportrar i förbundsdagen efter omröstningen.

”Väldigt glädjande och överraskande”

Tyskland tillåter sedan 2001 partnerskap för homosexuella par, men de har inte tidigare haft rätt att vigas.

– Jag hoppas att omröstningen i dag inte bara främjar respekten mellan olika åsikter, utan också bidrar till större social sammanhållning, säger Merkel avslutningsvis.

Beskedet mottogs med stor glädje av många medborgare.

– Väldigt glädjande och överraskande, säger Boris Dittrich, som tog initiativ till den första lagen i världen som godkänner homoäktenskap, till TT och fortsätter:

– Under mer än tio år har Angela Merkel blockerat möjligheten för homosexuella par som velat gifta sig. För dem är det väldigt glädjande. Men det här inspirerar också andra länder, både i och utanför Europa, att följa Tysklands exempel.

Kan ha undvikit en politiskt känslig fråga

Politiska bedömare spekulerar dock i om utspelet var ett misstag, eller om det var en medveten manöver av Merkel, i syfte att desarmera vad som skulle kunna ha blivit en politiskt känslig fråga inför och efter valet i september.

Detta då samkönade äktenskap efter Merkels omsvängning har stöd i alla partier utom högerpopulistiska AFD, och ett fortsatt förbud skulle kunna försvåra arbetet med att bygga en regeringskoalition.

Följ ämnen i artikeln