Sveriges ambassadör kallad till iranska UD

Sophie Tanha/TT

Publicerad 2022-05-02

Den massmordsåtalade Hamid Noury under rättegången i Stockholm.

Sveriges ambassadör i Iran har kallats till det iranska utrikesdepartementet, med anledning av rättegången mot massmordsmisstänkta Hamid Noury.

Iranska UD ska bland annat ha anklagat Sverige för en komplott, och krävt att Noury frisläpps omedelbart.

Rättegången mot iranska medborgaren Hamid Noury, som sedan 2019 suttit häktad i Stockholm misstänkt för delaktighet i avrättningen av hundratals politiska fångar i Iran 1988, skakar om de svensk-iranska relationerna.

Under söndagen den 1 maj kallades Sveriges ambassadör i Iran, Mattias Lentz, till utrikesdepartementet i Teheran. Enligt Irans statligt kontrollerade nyhetsbyrå Irna fördömer iranska UD rättsprocessen och hävdar att den saknar juridisk grund.

Även svenska UD bekräftar att Lentz kallats till utrikesdepartementet i Teheran.

”Iran har på olika sätt gett uttryck för sitt missnöje mot den pågående rättegången mot en iransk medborgare i Sverige, bland annat genom att kalla upp Sveriges ambassadör.”, skriver UD i en kommentar till TT.

”Politisk föreställning”

Enligt Irna anklagas de svenska åklagarna för att ha kommit med ”grundlösa och fabricerade” anklagelser mot Noury, vars rättegång i Stockholms tingsrätt nu närmar sig sitt slut.

Åklagarna yrkar på livstids fängelse för medhjälp till hundratals avrättningar som ska ha skett i Gohardasht-fängelset strax utanför Teheran.

Enligt Irna anklagas det svenska rättsväsendet för att ha låtit sig påverkas av den regimkritiska organisationen Folkets mujahedin, som många av de avrättade fångarna sympatiserade med. Utrikesdepartementet i Iran sägs ha krävt att den ”politiska föreställning”, som man kallar rättegången för, ska avslutas och att Hamid Noury ska friges omedelbart.

Avråder från resor

Sveriges utrikesdepartement har nyligen ändrat sin säkerhetsbedömning av läget i Iran, och avråder från alla icke nödvändiga resor till landet, bland annat eftersom utländska resenärer befaras kunna frihetsberövas och åtalas godtyckligt och utan tydliga skäl.

”På senare tid har missnöjesyttringar riktade mot Sverige och andra europeiska länder tilltagit. Iran har på olika sätt gett uttryck för sitt missnöje mot en pågående rättegång mot en iransk medborgare i Sverige”, skrev UD:s presstjänst till TT den 28 april, när beslutet fattades.