Minst åtta döda i de våldsamma protesterna i Kazakstan

Beväpnade demonstranter har stormat rådhus och flygplats

Uppdaterad 2022-01-06 | Publicerad 2022-01-05

Våldsamma demonstrationer har skakat Kazakstan de senaste dagarna.

Regeringen har upplösts, undantagstillstånd införts och internet släckts ned i hela landet.

Under onsdagen stormades rådhus och flygplats i landets största stad Almaty.

Minst åtta personer ska ha dött och hundratals skadats.

Undantagstillstånd råder i Kazakstans största stad Almaty samt i den oljerika provinsen Mangystau (Mangghystaw) efter de stora protester som pågått i området de senaste dagarna.

Tusentals människor deltar i demonstrationerna, som ska ha utlösts av höga gas- och bensinpriser. Regeringen har meddelat att priserna ska sänkas, men trots det har oroligheterna fortsatt.

Demonstranter, vissa beväpnade med bland annat batonger och sköldar, uppges bland annat ha blockerat vägar, stört den allmänna ordningen och drabbat samman med polis på olika platser.

Poliser och demonstranter har drabbat samman i centrala Almaty.

Under onsdagen stormades rådhuset i Almaty och på kvällen ska även stadens flygplats ha tagits över av demonstranterna, rapporterar lokala medier.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska alla flyg till och från Almaty vara tillfälligt inställda.

Åtta döda – över 300 skadade

Enligt Kazakstans inrikesministerium har minst åtta personer dött till följd av våldsamheterna. De döda ska vara poliser och soldater från säkerhetsstyrkorna och nationalgardet.

Minst 317 personer, varav minst 95 poliser, uppges ha skadats.

Enligt inrikesdepartementet har fler än 200 personer frihetsberövats.

De väpnade demonstranterna har drabbat samman med polis under tisdagen och onsdagen.

Utegångsförbud

President Kasym-Zjomart Tokajev har gått ut i kazakisk tv och lovat att agera ”så tufft som möjligt” för att stoppa de massiva protesterna.

Enligt TT sa han, på ryska:

– Som president är jag skyldig att försvara medborgarnas säkerhet och fred och att oroa mig för Kazakstans integritet.

Utegångsförbud har införts mellan klockan 23 och 07 i vissa områden.

 De våldsamma protesterna startade på tisdagen. Lokala nyhetsrapporter uppger att omkring tusen demonstranter skingrats under tisdagskvällen och att flera av dem gripits av polis.

Rådhus stormat

Nyhetsbyrån AFP:s journalister på plats rapporterade på onsdagen att flera tusen demonstranter marscherat mot rådhuset i Almaty och samlats på ett torg framför byggnaden.

Polisen ska ha använt distraktionsgranater och tårgas mot demonstranterna. Flera av dem ska ändå ha lyckats ta sig in i rådhuset, som bland annat rymmer borgmästarens kontor.

Enligt AFP:s utsända var en del av demonstranterna beväpnade med batonger och sköldar som de tagit från polisen. Situationen beskrevs som ”kaotisk”.

Enligt lokala medier sattes delar av rådhuset i brand. På bilder från nyhetsbyrån AP syns rök stiga från byggnaden.

Rök stiger upp från stadshusbyggnaden i Almaty. Nyhetsbyråer i Kazakstan rapporterar att demonstranter brutit sig in till borgmästarens kontor i landets största stad och lågor syns från byggnaden. Enligt den kazakiska nyhetssajten Zakon är demonstranterna beväpnade med klubbor och sköldar.

Internet nedstängt

Meddelandetjänsterna Telegram, Signal och Whatsapp har, enligt TT, varit blockerade under protesterna. Vid lunchtid på onsdagen blockerades även internet i hela Kazakstan. Det uppger organisationen Netblocks, som övervakar internetfriheten i världen.

”Incidenten kommer troligtvis att kraftigt begränsa rapporteringen av de eskalerande regeringskritiska protesterna”, skriver Netblocks på Twitter.

Kravallpolis med sköldar och hundar blockerar gatorna  i centrala Almaty under onsdagen.

Regeringen upplöst

I ett uttalande på presidentkansliets sajt meddelar president Tokajev att han accepterat en avskedsansökan från regeringen via premiärminister Askar Mamin.

Vice premiärminister Alikhan Smailov går in som tillförordnad premiärminister tills en ny regering har bildats.

De våldsamma protesterna möts av tungt beväpnad kravallpolis på Almatys gator. Minst åtta ska ha dödats och flera hundra skadats i sammansdrabbningarna.

Reaktioner världen över

Både USA och FN har gått ut och uppmanat de kazakiska myndigheterna att inte bemöta demonstrationerna med våld.

Vita husets pressekreterare Jen Psaki säger i ett uttalande att USA stöder demonstranternas ska ha möjlighet att uttrycka sig fredligt och uppmanar till lugn.

FN uppger att man oroar sig för utvecklingen i landet. Även de uppmanar alla parter att avstå från våld.

Även Ryssland har uttalat sig och uppmanat parterna till dialog. Det ryska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att man noga följer ”utvecklingen i broderliga grannlandet och stöder en fredlig lösning inom lagens och konstitutionens ramar och genom dialog, inte genom upplopp och lagbrott.”

Webbkarta
Krossade rutor på polisstationen. Beväpnade demonstranter har drabbat samman med polisen i Kazakstans största stad Almaty under tisdagen och onsdagen. Även i ett  dussintal andra städer i landet hålls demonstrationer mot fördubblingen av priserna på flytande gas som slagit hårt mot befolkningen.