Ulf Kristersson: ”Viktigt att Liberalerna överlever”

Publicerad 2022-08-22

ÖREBRO. Moderaternas statsministerkandidat kampanjade på måndagen för första gången tillsammans med Liberalernas partiledare.

Men Liberalerna är inte ännu välkomna i en M-regering – och några stödröster vill man inte skänka bort till L.

– För möjligheten att få en ny borgerlig regering är det viktigt att liberalerna överlever, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Partiledarna för Moderaterna och Liberalerna deltog på måndagsförmiddagen i en handbollsmatch med barn och unga i Hagaskolan i Örebro. De två politikerna hyllade hälso- och integrationsprojektet som stod värd för besöket – och skämtade med varandra.

– Ulf, känn ingen press, men det här är viktigt, sa Johan Pehrson iklädd träningskläder.

– Det är nu det avgörs, svarade Ulf Kristersson, iklädd samma utstyrsel.

Bara dryga ett halvt dygn tidigare hade M-ledaren Ulf Kristersson i SVT:s partiledarutfrågning slagit fast att Liberalerna – som gärna sitter i en M-regering – ännu inte är välkomna till Rosenbad.

När Ulf Kristersson tar emot Aftonbladet för en intervju i partiets blåmålade kampanjbuss ger han ett svar på var skon egentligen klämmer någonstans när det gäller Liberalerna i regering.

– Skon klämmer inte, det är egentligen bara att jag vill hålla frågan helt öppen. Just eftersom jag inte vill bygga in några låsningar i förväg, säger Ulf Kristersson.

Han säger att M, KD, SD och L alla jobbar med samma mål, ett maktskifte, men att Liberalerna haft en lång och krokig väg när det gäller ”vad de kan diskutera för någonting”.

– Jag tänker inte på förhand sätta upp en regeringskonstellation som kan ha den sortens spänningar i sig.

Du talar om spänningar, är det något slags veto från SD du befarar om Liberalerna välkomnas?

– Nej, det tror jag inte alls på, alla kommer att förstå att finns det parlamentariska förutsättningar för en regering så kommer ingen stoppa en ny regering. Det är ju helt uppenbart. Den risken ser jag inte över huvud taget, utan jag vill ha en regering som fungerar så bra som möjligt som kan förhandla sig fram till bra majoriteter i riksdagen och som kan budgetförhandla.

Vad skulle krävas för att Liberalerna ska få komma med? 

– Det kommer vi att reda ut i förhandlingar efter valet, det är ju helt uppenbart att om det är fyra partier som gemensamt åstadkommer att det finns förutsättningar för en ny regering, då kommer det kräva förhandlingar, diskussioner.

”Viktigt att Liberalerna överlever”

Han förklarar att kampanjdagen med Liberalerna Örebro har att göra med L:s svåra opinionsmässiga läge.

– För mig var det viktigt, och det är väl enda gången vi hinner med det den här valrörelsen, att göra en ordentlig insats där jag understryker att för möjligheten att få en ny borgerlig regering är det viktigt att Liberalerna överlever och det ser ut som att de gör det nu. Det är bra.

Uppmanar du Moderater att stödrösta på Liberalerna?

– Nej, det skulle jag aldrig göra. Jag tycker att Moderaterna är det bästa partiet. Jag skulle aldrig be någon rösta på något annat parti, men jag uppskattar att Liberalerna har så tydligt kommit över 4-procentsgränsen och att det är viktigt för att få ett maktskifte i Sverige.

M-ledaren Ulf Kristersson har tidigare i somras kampanjat även med KD-ledaren Ebba Busch, men något liknande evenemang finns inte inplanerat med SD-ledaren Jimmie Åkesson, enligt M-ledaren.

Kampanjade ihop i Örebro under måndagen.

”Många skillnader”

Ulf Kristersson förnekar dock att det skulle finnas en oro i Moderaterna för att skrämma bort mittenväljare om man bildsätter och ytterligare betonar samarbetet med Sverigedemokraterna, vilket Svenska Dagbladet rapporterat om.

– Jag tycker inte att vi ser det så, det är ju väl känt att röstar man på ett parti så finns det skäl till att man inte röstar på andra partier, det är väl ingen tvekan om det. Och idémässigt finns det alla möjliga stora skillnader, det är ju också väldigt väl känt. Moderaterna är ett liberalt och internationalistiskt parti som har varit för Nato och EU i evigheter. Det finns många skillnader och vi har aldrig stuckit under stol med de skillnaderna och de finns ingen anledning att göra det heller.